Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Levainbröd

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 09.53

Desiree Elofsson Johansson har bakat bröd i dagarna två, med en surdeg på russin

3-4 limpor

Dag 1:

350 g vetemjöl
150 g rågmjöl
550 g vatten
250 g vetesurdeg på russin

 Dag 2:
1000 g vetemjöl
600 g vatten
30 g salt
12,5 g honung

Gör så här:

Dag 1;

1. Häll vatten i en degbunke.

2. Häll i vetesurdegen på russinjäst.

3. Häll i råg- och vetemjölet

4. Blanda (det blir en mycket lös deg)

5. Ställ degen på ett svalt ställe (i kylskåp kan den jäsa i 24 timmar, i 18 grader är jästiden 7-8 timmar)

Dag 2;

1. Ta fram bunken.

2. Häll på vattnet.

3. Häll i vetemjölet.

4. Sist i med honung och salt.

5. Blanda med degblandare 7-8 minuter.

6. Låt degen vila 10 minuter.

7. Blanda ännu en gång i 10 minuter i degblandare. Degen ska kännas elastisk.

8. Ta en plastbunke (degen ska inte fylla mer än en tredjedel av bunken) Olja in plastbunken så degen inte fastnar.

9. Lägg ner degen i bunken och låt den vila 30-40 minuter med lock eller duk över.

10. Öppna burken, vik degen och vänd den (ett treslag). Sätt på lock/duk och låt den vila 30 minuter till.

11. Stjälp ut degen på bakbord. Dela upp den i 3-4 limpor.

12. Lägg limporna i jäskorgar alt. låt de jäsa i en duk i en långpanna i 30-40 minuter.

13. Stjälp upp brödet på en mjölad skärbräda. Snitta bröden. Lägg de bröden i ugnen.

14. Ta en blomspruta och spraya rikligt med vatten på ugnsväggarna (obs. spraya inte på brödet) Stäng luckan snabbt.

15. Baka helst på baksten. 260 grader i 35-40 minuter.

16. Eller baka på uppvärmd plåt. 260 grader i 30-35 minuter.

17. Du kan testa om brödet är klart genom att knacka på undersidan. Det ska låta dovt med resonans. Eller mät med termometer. När brödet når 98 grader är det klart.

Desiree Elofsson Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".