Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Helstekt fläskfilé med rotfruktsbullar samt vitlök och - persiljekräm

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 14.00

800 g putsad fläskfilé
Flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
Foliepapper
Potatis och - rotfruktsbullar
600 g kall kokt potatis
1 morot
1 palsternacka
2 ägg
1½ dl vetemjöl
Salt och nymalen vitpeppar
Ströbröd
Smör och matolja till stekning
Vitlök och -persiljekräm
1-2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
2 msk vatten
50 g rumstempererat smör
50 g naturell färskost
2 tsk färskpressat citronsaft

1: Sätt ugnen på 175C
2: Bryn fläskfilén i smör runt om i en stekpanna.
3: Salta och strö över svartpepparn.
4: Stek filén i ugnen i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är ca 60 C.
5: Rulla in fläskfilén i folie när den är färdig och låt den vila i 5 minuter.
6: Riv potatisen fint på rivjärn. Skala och riv morot och palsternacka fint på rivjärn.
7: Blanda allt i en bunke och arbeta ner ägg, mjöl, salt och peppar till en smidig smet.
8: Dela blandningen i 8 jämnstora runda bullar.
9: Platta till bullarna och vänd dom i ströbröd.
10: Stek dom gyllenbruna i smör och olja.
11: vitlök och -persiljekräm: Finhacka vitlök. Mixa persiljan i en matberedare med vatten till en grön puré. Tillsätt smöret, färskosten och mixa väl.
12: Blanda ner citronsaften och vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
13: Lägg rotfruktsbullarna på tallrikar. Skiva upp fläskfilén och lägg fint bredvid.
14: Klicka på vitlök och - persiljekräm på fläskfilén.
15. Servera en härlig sallad till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".