Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recensioner och diskussioner kring nyutkommen klassisk musik.

CD-revyn totalsänkt av Isabelle Fausts magiska trollstråke

Publicerat söndag 22 april 2012 kl 14.00
1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

I panelen Bengt Forsberg, Camilla Lundberg och Thomas Anderberg som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterade och betygsatte.

Veckans toppnotering blev Isabelle Fausts tolkning av violinkonserterna av Alban Berg och Beethoven med Orchestra Mozart och Claudio Abbado.

Skivan fick 5 radioapparater av samtliga, en TOTALFEMMA med andra ord. Till slut hörde vi slutet av första satsen i Alban Bergs violinkonsert.

ALBAN BERG – LUDWIG VAN BEETHOVEN
Violinkonserterna
Isabelle Faust
Orchestra Mozart
Dir. Claudio Abbado
Harmonia mundi HMC 902105

Betyg:
Thomas 5 , Camilla 5, Bengt 5, Johan 5

FELIX MENDELSSOHN
Kristus och andra sakrala verk
Sandrine Piau, sopran, Markus Butter, baryton
Robert Getchell, tenor
Accentus
Ensemble Orchestral de Paris
Dir. Laurence Equilbey
Naïve V5265
Betyg:
Thomas 4, Camilla 4, Bengt 3, Johan 4


CÉCILE CHAMINADE
Två pianotrior g-moll och a-moll. Mazurk´suédoise
KMW Ann-Sofie Klingberg, piano Annette Mannheimer, violin
och Sara Wijk, cello
DB-productions dBCD149
Betyg:
Thomas 3, Camilla 3, Bengt 4 , Johan 3

SERGEJ RACHMANINOV
Pianosonat nr 1 d-moll
Variationer över ett tema av Chopin
Vladimir Ashkenazy, piano
DECCA 4782938
Betyg:
Thomas 2, Camilla 2, Bengt 2, Johan 3

Vägvisaren Lars Sjöberg leder oss till den mest intressanta inspelningen av Háry János-sviten av Zoltán Kodály. Han rekommenderar till slut den äldre inspelningen från 1963 med Ferenc Fricsay och RIAS-orkestern (alias Berlins radiosymfoniker alias Tyska symfoniorkestern) på DG.

Vägvisaren lät oss också lyssna till:
Ivan Fischer
och Budapests festivalorkester på Philips,
Antal Dorati med Philharmonia Hungarica på DECCA,
Charles Dutoit med Montreals symfoniker på DECCA,
János Ferencsik med Budapests filharmoniker på Hungaroton,
George Szell med Clevelandorkestern på CBS och
Georg Solti med Chicagos symfoniorkester på DECCA.

Andra nämnda och rekommenderade inspelningar:
I diskussionen av KMW-trions Chaminade-platta mindes panelen med nöje även deras föregående skiva Future classics (2011) på samma bolag, dB-productions.
När det gäller Mendelssohn-skivan med Accentus hade panelen slagits av förvåning över ensemblens flit i såväl skiv- som TV-studior (Radions grammofonarkiv har ett 30-tal skivor!). Johan beättade om Michel Corboz tidigare inspelning av Kristus-fragmenten med Gulbenkianstiftelsens kör och orkester i Lissabon, på Warner, en av ganska få som finns av verket. Vidare nämndes Accentus’ ganska nya inspelning av Rachmaninovs Chrysostomos-liturgi som vi även hade uppe i CD-revyn.
I fråga om Vladimir Ashkenazys Rachmaninovskiva var panelen ense om hans tidigare goda inspelning (1988) av den betydligt vanligare 2:a pianosonaten av Rachmaninov. Ja, alla Ashkenazys många förtjänstfulla inspelningar nämndes, av Chopin, Schumann och Rachmaninov, den senares pianokonserter till och med två gånger. Men panelen är också ivrig att framhålla Ashkenazy som dirigent vilket har resulterat i många fina inspelningar, tex med Sydneys symfoniorkester. Samt hans finska inspelningar, inte minst Josef Suks Asraelsymfoni, på Ondine.
När det gäller violinkonserterna av Berg och Beethoven finns många referenser. En som gjort samma koppling av konserterna är Arabella Steinbacher på märket Orfeo med Andris Nelsons (2009). Isabelle Faust själv har redan spelat in Beethovens violinkonsert bara för några år sedan med Jiří Bělohlávek och Pragfilhamonin på Harmonia mundi (2007). Som jämförelse nämnes även Ann-Sofi Mutters betydligt ”fläskigare” inspelning med Chicagos symfoniorkester under James Levine på DG.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".