Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recensioner och diskussioner kring nyutkommen klassisk musik.

CD-revyn går i harmonilära hos John Adams

Publicerat söndag 29 april 2012 kl 14.00
1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

I panelen Evabritt Selén, Magnus Lindman och Thomas Anderberg som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterarde och betygsatte.

Veckans toppnotering blev John Adams-cd:n med San Francisco Symphony och Michael Tilson Thomas som blev en TOTALFEMMA. I slutet av programmet fick vi höra en bit av sista satsen ur hans Harmonielehre, Meister Echkhardt and Quackie.

JOHN ADAMS
Harmonielehre
Short Ride in a Fast Machine
San Francisco Symphony
Dir. Michael Tilson Thomas
SFSmedia SFS 0053
Betyg:
Thomas 5, Evabritt 5, Magnus 5, Johan 5

EINOJUHANI RAUTAVAARA
Cellokonsert nr 2, ”Towards the horizon” (2009)
Modificata (2003)
Slagverkskonsert, ”Incantations” (2008)
Truls Mörk, cello
Colin Currie, slagverk
Helsingfors stadsorkester
Dir. John Storgårds
Ondine ODE 1178-2
Betyg:
Thomas 3, Evabritt 4, Magnus 4, Johan 4

BÉLA BARTÓK
Sonater och rapsodier
James Ehnes, violin
Andrew Armstrong, piano
Chandos CHAN 10705
Betyg:
Thomas 3, Evabritt 3, Magnus 3, Johan 3

LARS WIVALLIUS
Visor
Martin Bagge, sång
Mikael Paulsson, teorb och luta
Ensemble Mare Balticum
Footprint FRCD 066
Betyg:
Thomas 3, Evabritt 3, Magnus 2, Johan 3

Vägvisaren Sara Norling leder oss till den mest intressanta inspelningen av Verdis opera Maskeradbalen.

Hon rekommenderar inspelningen där Antonino Votto leder La scala-operans kör och -orkester på EMI 1956. I rollerna bl.a. Maria Callas, Giuseppe di Stefano och Tito Gobbi.

Vägvisaren lät oss också lyssna till:
Georg Soltis inspelning med Luciano Pavarotti och Margaret Price från London 1985 på DECCA, Riccardo Mutis tolkning med Placido Domingo och Martina Arroyo på EMI 1975, en inspelning från Romoperan 1943 med Beniamino Gigli och Tullio Serafin på Naxos Historical och Georg Soltis inspelning med Birgit Nilsson och Carlo Bergonzi från Rom på DECCA 1961. 

Andra nämnda och rekommenderade inspelningar:
James Ehnes tidigare inspelning på Chandos av Bartóks båda violinkonserter jämte violakonserten med Gianandrea Noseda och BBC:s filharmoniker. En naturlig referens kan också vara inspelningarna med Joseph Szigeti och Bartók själv vid pianot på Vanguard och Hungaroton. En annan jämförelse är naturligtvis Berwaldhallsaktuella Isabelle Fausts Bartóksonater  på Harmonia mundi.
I fråga om tidigare inspelningar av Einojuhani Rautavaaras musik framhölls Before the icons/A tapestry of life med Leif Segerstam och Helsingfors stadsorkester på Ondine.
När det gäller John Adams Harmonielehre fanns det en fin tidigare inspelning med Simon Rattle och Birminghams symfoniorkester på EMI.

Svepet:
Gustav Mahlers ungdomsorkester dirigerad av Pierre Boulez i Schönbergs symfoniska dikt Pelléas och Mélisande i en liveupptagning fr 2003 som nu kommit på DG.
I anknytning till Bartókskivan med James Ehnes låter Johan oss höra en bit av Bartóks första violinrapsodi med den svenska violinisten Nilla Pierrou och Eugène de Canck vid pianot. Den finns på en ny trippel-CD-box på OAK GROVE som innehåller många pärlor ur Nilla Pierrous karriär, boxen heter Nilla Pierrou & en Stradivarius.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".