Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vismagasin från 2010/2011. Här tolkas visan i ett brett begrepp. Här ryms både den klassiska visan och...

Kärlek till amerikansk folksång & klassikern Visa i Molom

Publicerat lördag 22 januari 2011 kl 12.55
1 av 6
Johan Brännström (som Lucky Luke)
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
Alf Hambe. Foto: Jesper Malmsten
6 av 6

Vi får möta Johan Brännström från Sundsvall som fastnat för amerikansk folksång med hjältar som Elvis Presley och Bob Dylan. Felicias reporter Peter Hansson har träffat honom för att höra vad det är som är så tilltalande med den amerikanska folkmusiken från mitten på 1900-talet.

Veckans visklassiker är Alf Hambes: "Visa i Molom" och den har förstås spelats in av många artister. Vi lyssnar bland annat på Alice Babs från 1964 och Alf Hambes egen version från 1976 som man hittar på CD:n "Molom"

Poeten och vissångaren Alf Hambe fyller 80 år på måndag och Felicia gratulerar och kan berätta att Alf firas stort i Göteborg och Halmstad med konserter och seminarier. Läs mer info i vårt .

Carin har frågat Alf om hur den folkkära "Visa i Molom" egentligen kom till och i dagens Felicia får ni höra mer om Alf Hambes "Belums sällskap" som i början på 60-talet hittade på diverse upptåg.

Alf Hambe kommer i samband med 80-årsdagen ut med sin senaste skiva "I Vidundrans land" som släpps den 7 februari.

I Felicia idag har vi också lyssnat på manifestnominerade "The Tarantula Waltz, P3-guld aktuella Säkert! och plockat fram en del nytt och annat spännande på skiva:

Det blir musik med gruppen The Decemberists från skivan "The King is dead", Gitte Pålsson och skivan "Rosemaries dans och andra visor", folkbandet Apolonia skivdebuterar med sångerskan och låtskrivaren Ida Gustafsson i spetsen, fado med Sverigeaktuella Ana Moura, Helen Sjöholm sjunger Billy Joel på svenska och Hans-Erik Dyvik Husby som i dyningarna efter filmen Cornelis ger ut sin skiva med egna Cornelistolkningar: "I ljuset av Cornelis".

Kommentera gärna vad du tycker om programmet och om det är någon speciell visklassiker du tycker vi ska ta upp i Felicia framöver!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".