Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände.

Om P3 Dokumentär

Uppdaterat tisdag 13 december 2016 kl 14.55
Publicerat fredag 14 september 2007 kl 17.33
P3 Dokumentär startades av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Foto: SR
P3 Dokumentär startades av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Foto: SR

P3 Dokumentär är programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände.

För att förstå hur händelser i vår nutidshistoria skapar avtryck och förändrar vårt sätt att leva, måste de sättas in i ett sammanhang. I Sverige finns en mängd skeenden och historier som påverkat både oss och andra länder. På samma sätt har vi i Sverige tagit intryck av små och stora händelser i världen; det kan röra sig om enskilda människors kamp eller om storpolitiska maktspel. 

Historien om P3 Dokumentär

Programmet startades 2005 av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, som under flera år utgjorde stommen i programmet. Det började med ett program om mordet på Olof Palme som sändes i Frispel i P3 våren 2004. Det blev startskottet för en serie dokumentärer året därpå. Tidiga P3 dokumentärer som "Västtyska ambassaddramat", "Lasermannen" och "Stig Bergling" sattes in på ”röda dagar” t.ex. påskhelgen och nationaldagen. 2006 fick P3 Dokumentär en mer fast tid i tablån på söndagkvällarna.

Stadigt har P3 dokumentärs "redaktion" utökats med ett antal frilansande producenter (närmare 40 producenter har levererat program under åren).

2010 fick P3 dokumentär ett nytt, rosat helsyskon i tablån, P3 Dokumentär Världen. Där berättar vi nutidshistorien på samma grundliga och gripande sätt, men utan Sverigefokus. Här är det världshändelser som står i centrum.

Några av våra producenter

Priser, nomineringar och utmärkelser

 • Svenska podcastpriset (tidigare svenska podradiopriset), 2015 - utsedd till "årets dokumentär". 2016 - utsedd till "årets podcast" och "årets nyheter och politik". Svenska podradiopriset, i kategorin "bästa nyheter, ekonomi och samhälle” 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 och 2014. 
 • 2014 - Stora Radiopriset i kategorin årets radioprogram
 • 2012 - Stora Radiopriset i kategorin årets radioprogram
 • 2012 - Daidalospriset till Amanda Rydman, exekutiv producent för P3 Dokumentär. 
  Juryns motivering: ”För att med klokskap, erfarenhet, energi och målmedvetenhet ha lotsat så många medarbetare och P3 Dokumentär i mål i en kristallklar riktning mot att göra de stora händelserna till självklara kunskaper i en bred publiks medvetande”
 • 2011 - Susanne Björkman-stipendiet till Martin Ezpeleta för P3 Dokumentär:"Terrorbomberna i Köpenhamn”. Motivering: ”För levande ögonblicksbilder som ger lyssnaren känslan av ett starkt nu. För en berättarteknik som gör det lätt att följa med och svårt att sluta lyssna. För konsten att föra processen ytterligare ett steg framåt och därigenom synliggöra något nytt.
 • 2011 - Lars Salvius-priset Juryns motivering: "Lars Salvius-priset för år 2010 tilldelas P3 Dokumentär för sin nyskapande strävan att nå nya lyssnare med fördjupande berättelser om vår samtidshistoria."
 • 2011 - Stora Radiopriset i kategorin "Årets folkbildare" till Thella Johnson för P3 Dokumentär Världen: "Sunday bloody Sunday" Juryns motivering: Ett stycke nutidshistoria som med stor inlevelse och kunskap och pedagogik skildras på ett levande, lärorikt och respektfullt sätt.
 • 2010 - Thella Johnson nominerad till Stora Journalistpriset (Årets berättare) för P3 Dokumentär Världen: "Sunday bloody Sunday"
 • 2009 - Stora Radiopriset i kategorin "Årets Public Service", där vi även har varit nominerade där två gånger tidigare. 
  Motiveringen: "Analytiskt, dynamiskt, spännande, journalistiskt och ljudmässigt moget har P3 Dokumentär levandegjort svensk nutidshistoria för sina lyssnare."
 • P3 Dokumentär har även fått många nomineringar till Stora radiopriset i Reportageklassen, som Årets folkbildare, till radiopriset Ikaros m.fl.
 • ”Terrorbomberna i Köpenhamn” har även sänts i Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".