Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hittar du P4 Melodifest en kanal på webben som ger dig schlager dygnet runt.

Regler för tävlingen

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 16.17

Under Melodifestivalen 2010 förekommer tre tävlingsformer: den i de fyra deltävlingarna, den i Andra chansen, samt den i finalen

Tävlingsform deltävling 1-4
Det är enbart tittarna som röstar i deltävling 1-4. Det gör de via telefon och sms under direktsändningen. Röstningssystemet öppnar kl 20.00 respektive sändningslördag (6/2, 13/2, 20/2 samt 27/2). Deltävlingarna består av två röstningsomgångar.
 
Varje bidrag har samma tävlingsnummer genom hela direktsändningen. Så snart sändningen startar (dvs kl 20.00) kan publiken börja rösta. De fem bidrag som fått flest tittarrröster går vidare i tävlingen. De tre bidrag som hamnar på plats sex, sju och åtta lämnar tävlingen.
 
Efter att de fem bidrag som gått vidare presenterats, redogörs också vilket av dessa fem bidrag som fått flest röster (antal röster redovisas inte) och därmed är klar för Final. Efter detta startar Röstningsomgång II, och då återstår alltså fyra bidrag. Dessa tävlar om en plats i finalen och om två platser i Andra chansen. Det bidrag som hamnar sist bland de fyra i Röstningsområng II slås alltså ut och får lämna tävlingen.  

Räkneverken nollställs inför Röstningsomgång II.
 
Två olika röstningsavgifter – tittarna väljer
Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer och därmed två olika avgifter, så att man kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte om man röstar. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9, 90 kronor per samtal eller SMS, varav 8, 50 kronor oavkortat går till hjälpprojekt över hela världen.
 
Alternativnumret har taxan 3, 60 kronor per samtal eller SMS från valfri operatör.
 
När man ringer bidragets 099-nummer får man ett talbesked att rösten har räknats. När man röstar med SMS får man ett svarsmeddelande som bekräftelse – rösten räknas dock omedelbart.
 
Det går inte att rösta från utlandet! 
 
Tävlingsform Andra chansen
Andra chansen direktsänds lördagen den 6 mars, det vill säga lördagen efter de fyra deltävlingarna. I Andra chansen möts bidragen parvis enligt spelplanen nedan. De parvisa duellerna sätts samman genom en förutbestämd ordning, som spelplanen nedan även visar.
 
(se bifogad bild tillhörande Andra chansen)
 
Det bidrag med lägst startnummer som kvalificerat sig till Andra chansen från sin deltävling
= bidrag 1.
Det bidrag med högst startnummer som kvalificerat sig till Andra chansen från sin deltävling
= bidrag 2.
 
Bidragen placeras in i startfältet efter hand som de kvalificerat sig till Andra chansen.
 
Denna förutbestämda ordning medför följande:
- bidragen har inga ingångsvärden, det vill säga de är inte placerade i diagrammet efter någon inbördes ranking eller liknande kopplat till deras resultat i deltävlingen.
- ett bidrag kommer inte att möta ett annat bidrag från samma deltävling förrän tidigast i andra omgången av Andra chansen
- de bidrag som går vidare till den andra omgången kommer att uppträda live igen. Efter den andra omgången kommer de som går vidare till final inte att uppträda igen. Det innebär att inget bidrag kommer att uppträda mer än två gånger.
 
Röstning i Andra chansen
I Andra chansen röstar tv-publiken endast via telefon. De telefonnummer som användas under Andra chansen är samma som deltävlingarna (dock enbart det första och det andra numret).  

Man kan inte SMS-rösta i Andra chansen.
 
Spelplanen för Andra chansen presenteras i bild tidigt i programmet. Då öppnas röstningssystemet, som sedan är öppet under hela programmet. De tävlande i varje duell har antingen slutsiffran 01 eller 02, vilket betyder att man bara rösta på den ”aktiva” duellen och inte på kommande dueller.
 
-           Duell 1 presenteras. Artisterna i bidragen presenteras
-           Bidrag 1 uppträder
-           Bidrag 2 uppträder
-           Kort snabbgenomgång
-           En kort stund efter snabbgenomgången läses räkneverket av och vinnaren i duell 1
            utses och går vidare till omgång 2.
 
Ovanstående upprepas för duell 2, 3 och 4.
 
Efter varje duell nollställs räkneverket.
När omgång I är klar har fyra bidrag gått vidare till Omgång II.
 
I omgång II avgörs två dueller och då framförs bidragen live igen. Det bidrag som går ut först i respektive duell får telefonnumret med slutsiffran 01 och det som går ut sist får telefonnumret med slutsiffran 02. Detta innebär att det inte är givet att bidraget har samma slutsiffra i Omgång II som i Omgång I. Vinnarna i de två duellerna i andra omgången går vidare till finalen.
 
Tävlingsform finalen

I finalen tävlar tio (10) bidrag. Bidragens telefonnummer presenteras i början av finalveckan.  Poängen delas ut av tittarna, via telefon och SMS-röstning (50 procent) samt elva jurygrupper (50 procent). Telefonslussen öppnar klockan 20.00 på finalkvällen och i finalen är det bara en röstningsomgång.
 
Juryröstning
Varje jurygrupp – totalt elva – lämnar sina röster med hjälp av en representant från jurygruppen och i följande ordning: 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt delar alltså jurygrupperna ut 11 x 43 poäng = 437 poäng. Jurygrupperna är fördelade på följande sätt:
fem svenska jurygrupper (spridda över landet), och sex utländska jurygrupper. 

De sex utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning över det nya, utvidgade Europa som i dag tävlar i ESC. Ambitionen med dessa jurygrupper är att de ska ge svenska tittare en indikation av hur dessa länder bedömer Melodifestivalens finalister.
 
Samtliga jurygrupperna består av en ordförande och fyra medlemmar, och alla deltagare i gruppen röstar.
 
Medan jurygrupperna redovisar sina röster, fortsätter tittarnas telefon- och sms-röstning och avslutas först cirka fem minuter efter avslutad juryröstning.
 
Telefonröstning
När telefonröstningen är avslutad kommer resultatet att summeras så att det bidrag som fått flest samtal också får flest poäng: 132 poäng (11 x 12 poäng) och därefter i fallande skala: 110 poäng (11 x 10 poäng), 88 poäng (11 x 8 poäng), 66 poäng (11 x 66 poäng), 44 poäng (11 x 44 poäng), 22 poäng (11 x 22 poäng) och 11 poäng (11 x 1 poäng). Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen. Om två bidrag hamnar på samma poängsumma vinner det bidrag som fått högst poäng av tittarna (det vill säga fått flest telefon- och sms-röster).
 
Två olika röstningsavgifter – tittarna väljer!
Även under finalen har bidragen två olika avgifter så att tittarna kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9,90 kronor per samtal eller SMS, varav 8,50 kronor oavkortat går till hjälpprojekt över hela världen. Alternativnumret har taxan 3,60 kronor per samtal eller SMS från valfri operatör.

/Fakta från SVT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".