Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Genom gråstenen - Läpi harmaan kiven

Julkaistu fredag 4 mars 2011 kl 18.19
1 av 2
2 av 2

"Genom gråstenen" bygger på gamla ljudminnen, tar oss över till arbetslivet på 1960-70-talet. Till tiden då arbetskraftsinvandringen från Finland var som störst. Hur lät livet i Sverige då? Kompositören, musikern och regissören Tuomo Haapala uppmuntrar till avslappnad lyssning, du behöver inte förstå allting, ta det som en skogspromenad och lyssna på fåglarna! Gör en ljudresa till varvet, textilindustrin, porslinsfabriker, städjobben och sjukhusen.

Läpi harmaan kiven- genom gråstenen- ljudresan börjar någonstans i Finland och fortsätter till olika arbeten i Sverige.

Minnesbilderna är faktiskt delvis Tuomo Haapalas egna. Han sommarjobbade i Sverige under sin studietid på 60- talet i Sibelius- akademien. Minnen från arbeten på läskedrycksfabrik, sjukhus och hotell väcktes nu till liv på nytt, och det var en trygg bas att bygga vidare på.

"Genom gråstenen" bygger mycket på rytmen på arbetet, de olika slagverken förstärker upplevelsen. Ett axplock av finska ord samt några korta texter av Lars Huldén öppnar upp till fantasier.

Tuomo Haapala är känd för sina stora stadsföreställningar i hela Norden. Han är en mångkonstnär med mycket skaparkraft och fantasi. Nu tar han an arbetsplatserna på 1960 - 70-talet! Flertalet av arbetsplatserna finns inte längre, men minnen lever kvar, nu även i musiken, tack vare Tuomo Haapalas "Läpi harmaan kiven - Genom gråstenen". Verket är beställd av Sveriges Radio Sisuradio.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".