Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi ger dig sammanfattning av dagens händelse och pratar upp kvällens allvar och nöjen.

Familjeliv guidar i djungeln av kostråd för barn

Publicerat fredag 22 maj 2009 kl 12.02
Emil Jonsson och Evelina Grafström säger att barn visst tycker om grönsaker och fisk. Foto: Erica Dahlgren

Yoghurten är sockrad, ketchupen full av färgämen och bröd ska man inte äta för mycket av. Vad är okej att ge för mat till barnen? Ann-Kristine Sandström, landstingets barndietist ger lugnande kostråd till ängsliga föräldrar. Hon tycker att maten på länets skolor är bra, föräldrarna behöver inte styra barnens ätande och dessutom avlivar hon myten om att pannkakan är onyttig.

Karl Alvin Rydman, Evelina Grafström och Emil Jonsson på småbarnsskolan i Granö säger att barn tycker om det mesta - allt från fisk till majs och minipäron.
Familjeliv måndag 25 maj efter klockan 16, repris tisdag 9.30 i P4 Västerbotten. Nedan hittar du också Ann-Kristines recept på nyttiga fiskpinnar.


Ann-Kristines recept på nyttiga fiskpinnar
4-6 portioner

600 g fiskfile av till exempel sej, kolja eller liknande fisk
1 ägg
1 tsk salt
½ dl ströbröd eller vetemjöl
3-4 matskedar flytande margarin

  1. Låt fisken tina något, skär den i skivor som kan vara upp till 2 cm tjocka.Knäck ägget i djup tallrik, vispa lätt.
  2. Blanda slat och ströbröd på tallrik. Vänd fiskskivorna i ägget och sen i ströbrödet.
  3. Bryn matfett i stekpanna, lägg i fisk, sänk värmen. Stek tills ytan är ljusbrun och fisken genomstekt (3-5 minuter på varje sida).
  4. Servera med potatismos och rivna morötter. Även gott med spenatstuvning.

Tips på efterrätt - jordgubbsmix
2 portioner

3 dl osötade jordgubbar
2 dl naturell lättyogurt eller lättfil
2 krm vaniljsocker

Lägg bären i mixer, häll över yogurten eller filen.
Mixa och smaksätt med vaniljsocker.

Recepten är hämtade ur Västerbottens läns landstings receptböcker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".