Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mörkt gott Bröd...

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 12.32
Foto Jurek Holzer

Du behöver:4 dl vetemjöl 3 dl grahamsmjöl 3 dl rågsikt 4 dl blandade frön (t.ex. linfrön, krossad råg, solroskärnor, kli) 4 tsk bikarbonat 2 dl mörk sirap 1 liter filmjölk 0,5 dl olja Gör så här:

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt och bikarbonat i en stor bunke.

Häll på sirap, filmjölk och olja och rör om till en jämn smet.

Häll smeten i smorda avlånga formar.

Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.

(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhandduk och låt svalna ytterligare.

Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.

Servera med din favvis soppa eller med fett mycket smör och god ost!

Susanne The SugarRussian

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".