Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Risotto az Ehsan

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 14.00
foto: Ehsan

Risotto är en krämig risrätt som man kan smaksätta med lite vad som helst. Grunden är enkel i teorin men svår i praktiken, men here goes!

Du kommer behöva:

* Ris
* vitt vin
* scharlottenlök
* parmesan
* fond
* ört
* olivolja
* Något extra att ha i, till exempel svamp, räkor, grönsaker eller något annat.

Ok. så här gör du:

Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja tills det är mjukt. Tillsätt riset och häll på vitt vin tills det täckt riset med 3 cm. Det är viktigt att inte ha det för varmt och inte heller för kallt. Det FÅR INTE BRÄNNAS!!!!!

Efter en stund, när lite av vinet har kokat bort, tillsätter du riven parmesan. Ju mer ost du har i, ju krämigare blir det, men om du har i för mycket så blir det grötigt. Det gäller att ha fingertoppskänsla.

DET ÄR JÄTTEVIKTIGT ATT RÖRA OM HELA TIDEN!

så fort du slutar, så börjar det brännas vid.
DON´T EVER STOP STIRING THE RISOTTO!!!!

När osten väl smält och risotton börjar bli krämig, tillsätter du fond. Om du vill ha en svamprisotto, är det till exempel en bra idé att ha svampfond osv.

Du tillsätter också svampen till exempel, och så avslutar du med örter.
Vilken ört bestämmer du själv men kom ihåg att less is more.  Försök hålla dig till EN ört. Till exempel rosmarin eller timjan.

så...
Detta är en rätt som är lätt att göra, men svårt att göra riktigt bra. Eftersom det är få ingridienser, handlar succén om att hitta balansen mellan de olika råvarorna. Träning ger färdighet.

smaklig spis.

// ehsan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".