Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

sorbet az Ehsan

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 15.00

Enligt Wikipedia är sorbet:
Sorbet, ibland kallad sorbetto eller sorbeto, är en dessert gjord på fryst puré av frukt eller bär och sockerlag. Ibland ingår även äggvita. Termen är hämtad från det den turkiska motsvarigheten, Sherbat.

Sorbet är en sorts gelato som inte innehåller någon mjölk till skillnad från glass. Sorbet kan också innehålla alkohol som sänker temperaturen för fryspunkten vilket gör sorbeten mer krämig. Till skillnad från glass så vill man att det ska vispas in så lite luft som möjligt i sorbeten vilket gör att den blir kompakt och oerhört smakstark.

Man fryser sorbet under omrörning, precis som glass, annars får man p g a det höga vatteninnehållet ett kompakt isblock.

Sorbet kan serveras som tillbehör till en dessert, förgylla en cheesecake eller ge en stimulans till en tråkig kaka.

Efter fransk tradition serveras sorbet mellan förrätten och huvudrätten för att "rensa smaklökarna".

Så du kommer behöva:

* frukt/ bär. jag rekomenderar mango
* sockerlag

Gör så här:

mosa frukten/ bären till en puré.
rör ner sockerlag och vispa ordentligt.
sätt in i frysen.

nu är trixet att vispa rätt... inte för ofta... inte för sällan.

enligt min erfarenhet ca 1 gång var 45:te minut... i kanske 6 timmar.
omständigt... ja... men FAN VAD IMPONERAD tjejerna blir!

// e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".