Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi äter bluff!

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 11.00
foto: scanpix

Idag pratade vi om mat och hälsa i studion i morgonprogrammet. Vet vi vad vi äter för något egentligen? och hur medvetna är vi om vad olika matprodukter innehåller?

Bara något så vanligt som en brödlimpa som de flesta av oss köper till frukostbordet, innehåller bland annat färgämnen för att göra brödet mörkare (när vi då tror att vi köper naturligt mörkt bröd, för hälsans skull). En annan metod som används vid tillverkning av bröd är att man pumpar in luft för att brödet ska se fluffigt och jäst ut. En oöppnad brödpåse kan ligga framme hur lång tid som helst utan att den ruttnar pga speciella kemikalier som läggs till vid tillverkningen för att hållbarheten ska vara längre. Hur nyttigt kan det vara att äta det brödet kan man fråga sig då, speciellt på lång sikt! Detta diskuterade Jocke och jag bland annat i programmet om mat och hälsa. Mat som tillverkas på konstgjord väg kan omöjligt vara bra för oss, det är nog bäst att man tänker två gånger innan man stoppar i sig en massa onaturliga matprodukter. 

//Elektra & Jocke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".