Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER FREDAG 6 JULI

Publicerat fredag 6 juli 2007 kl 16.54
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Polisen förstärker säkerheten inför Almedalen
Nu håller Visby på att förbereda sig inför politikerveckan i Almedalen som drar igång i helgen. Några som är i full gång med förberedelserna är polisen, som fått förstärkning från fastlandet för att klara bevakningen i nästa vecka. Mats Holst är stabschef på Gotlandspolisen under Almedalsveckan.

Reporter therese.bergstedt@sr.se

Almedalen piffas till inför helgen
Som brukligt när det kommer gäster så behöver det ju städas upp i staden. Det kan ju inte se ut hur som helst i Almedalen när landets politiker och PR-proffs kommer hit. Vi får höra hur ”kulissen” ställs i ordning inför de många nyhetsbilder som skall kablas ut därifrån.

#Reporter therese.bergstedt@sr.se


Gotlandspolitikernas hjärtefrågor i Almedalen
Nästa vecka drar det som kallas ”cirkus Almedalen” igång - politikerveckan alltså. Med utspel, tal, seminarier och lobby, lobby lobby. För det sker ju en massa möten ”i kulissen” också - utanför scenen liksom. Som vanligt, under Almedalsveckan, kommer Gotlands kommuns ledning att ha frukostmöten med företrädare för de olika partierna. Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) hoppas att regeringen skall komma med besked nästa vecka om att lägga ett vindkraftscentrum på Gotland. Eva Nypelius berättar mer om de ”hjärtefrågor” som ö-politikerna vill diskutera - energi, regionindelning och kommunikation.

Reporter tommy.lundberg@sr.se

Tufft för Visbykrog
Visbykrogen Vinäger har haft ett tufft dygn. Efter att skattemyndigheten och länsstyrelsen genomfört en kontroll av deras ekonomi fick restaurangen tillbaka sitt kassasystem tömt på information. Ett datastrul hade raderat systemet och i ett dygn fick restaurangpersonalen klara jobbet med papper och penna. Maria Jakobsson är en av dom som driver restaurangen och hon berättar för Eter vad det var som hände.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Lösning klar för avloppsvatten i Roma
För i nio år har bevattningsföretaget Björkö förhandlat med Gotlands kommun om ett nytt avtal. Det handlar om de biologiska avloppsvattendammarna i Roma som visats fram som goda miljöexempel från ekokommun Gotland. Dammarna togs i drift 1985 men under många år nu har samfälligheten förlorat både pengar och vatten samtidigt som kommunen tvingats släppa ut vatten i Gothemsån. Kommunens tekniska direktör säger att man nu kommit fram till ”ett bra avtal för alla parter”, detta trots att kommunen nu får leasa en ny bevattningsmaskin istället för den som samfälligheten tvingades sälja under de nio förhandlingsåren. Sten Rosvall i Halla är ordförande i bevattningsföretaget.


Reporter lasse.ahnell@sr.se


Skadad deltagare i ö-spelen
Tidigare i veckan skadades en basketspelare i den gotländska truppen under ö-spelen på Rhodos. Karin Andersson är kirurg på Visby lasarett - och med på Rhodos nu som truppens läkare. Hon berättar att det är en allvarlig knäskada som drabbat den gotländske deltagaren.

Reporter owe.jarlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".