Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER TISDAG 18 DECEMBER

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 12.51
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Distriktsläkare protesterar mot vårdbeslut

Protsterna mot sjukvårdspolitiken trappas nu upp efter den tillträdande primärvårdschefen Hans Brandströms avhopp i fredags. Ett tjuogtal gotländska distriktsläkare har skrivit under ett upprop som vänder sig mot hälso- och sjukvårdsnämndens beslut om primärvården. Susanne Belfrage, som är läkare på vårdcentralen Korpen i Visby är en av dem som skrivit under uppropet.

Läkarna protesterar bland annat emot att patienter inte längre ska kunna lista sig hos en fast läkare och att minimibemanningskraven tas bort, vilket öppnar möjligheten för så kallade enläkarstationer. 
Centerpartisten Per-Olof Jacobsson som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden tror att läkarna har missuppfattat politikernas beslut och säger att det ska förtydligas.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Ny ledning för räddningstjänsten får godkänt

Det blir två chefer som skall leda räddningstjänsten, åtminstone under det kommande året. 
Tillförordnad räddningschef blir brandmästaren Dick Svennefelt, medan före detta sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson utses att leda förvaltningen på deltid.
Det har varit stora motsättningar mellan brandmännen och ledningen, men nu verkar problemen på väg att lösas upp.
Det säger brandmännens facklige företrädare Henrik Johansson, som tidigare varit en av de som kritiserat räddningschefen.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Elever på scengymnasiet ordnar soaré

Avgångsklassen på det gotländska scengymnasiet, Rörliga bildens språk, visar upp sig på en helafton i Ungdomens hus  Fenix i Visby. Det blir film, musik, monologer och teaterstycken....


Reporter:
mika.koskelainen@sr.se

Återvinn julen uppmanar Naturskyddsföreningen

Julen bör bli mer klimatsmart tycker Naturskyddsföreningen som pekar ut några jul-tillbehör där svenskarna kan göra en insats för miljön. 

Tips nr 1: Värmeljusen och aluminiumfolie! Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen.

Tips nr 2: Julklappspappret. Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv!

Tips nr 3: Glas. Sillburken och alla andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är också energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.

Tips nr 4: Lampor. Alla smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på Återvinningscentralen.

Tips nr 5: Matavfall. Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester från julmaten tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir dom till biogas som ger energi.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".