Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER TISDAG 2 SEPTEMBER

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 15.00
1 av 4
Robert Hall och Ingrid Gustafsson vid den planerade ekobyn i Västerhejde. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
2 av 4
Folkmusikdramat Volund. Foto: SR Gotland.
3 av 4
Ingmar Bergmans hem på Fårö. Foto: Gunnar Britse.
4 av 4
Baksidestext på fosfatfritt tvättmedel. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.

Ekobyn Suderbyn ska byggas i Västerhejde
Efter 20 års sökande har Robert Hall och Ingrid Gustafsson hittat platsen för Gotlands första ekoby, belägen vid Suderbys i Västerhejde.

På bara en dryg månad har intresset fullkomligt exploderat, inte minst internationellt och varje dag har initiativtagarna med kontakt med människor som vill komma eller flytta till ”Suderbyn”.

Reporter lasse.ahnell@sr.se  


 

Första steget taget mot Bergmanstiftelse
Ett första möte har ägt rum för att bilda en Bergmanstiftelse, som bland annnat försöka förvärva Ingmar Bergmans hem på Fårö och ge möjlighet till stipendiater och forskare att få arbeta där.

Stiftelsen samarbetar med finansmannen Joachim Kuylenstierna, som vill köpa Bergmans fastigheter på Fårö.

Reporter tommy.lundberg@sr.se


 

Slut med fosfat i tvättmedlet
Från och med den första september är det förbjudet för handlare att sälja tvättmedel som innehåller fosfat, men det är inte alla gotländska handlare som plockat bort fosfattvättmedlen från sina hyllor.

Reporter lasse.ahnell@sr.se 

Det verkar alltså inte vara helt enkelt för konsumenter och handlare att se vad tvättmedlen egentligen innehåller och om de verkligen är fosfatfria. Men Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, som representerar tvättmedelsleverantörerna tycker egentligen inte att innehållsförteckningarna är så otydliga när det gäller fosfater.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Gotländskt folkmusikdrama sprids på hemsidor
Texter och videoinspelningar från folkmusikdramat ”Volund” har dykt upp på hemsidor som innehåller värderingar som varken delas av upphovsmännen eller Allmänna sången i Visby och Gunnfjauns Kapell, som står för framförandet.

Texterna finns på såväl bloggar, som på Sverigedemokraternas ungdomsförbunds hemsida där det även finns länkar till videoinspelningar som ligger ute på Youtube.

Eftersom upphovsmännen inte har gett sitt medgivande till publiceringarna, har de vänt sig till Sveriges Författarförbund.

Reporter jimmy.englund@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".