Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

BLOGG: TORSDAG 18 DECEMBER

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 10.57

Nyhetsmedia ska inte vara en hejaklack!

 

18:45 Anta utmaningen: ”Mediabilden av verkligheten”
Kommunens senaste medborgarenkät visar att förtroendet för våra politiker har blivit sämre.
Därför stämde Lasse Ahnell träff med kommunens högsta politiker, centerns Eva Nypelius, ordförande i kommunstyrelsen. (Ni hittar intervjun )
Naturligtvis ansåg hon det vara allvarligt att gotlänningarna inte har förtroende för sina förtroendevalda.
En viktig poäng framkom dock när Eva Nypelius poängterade att enkäten överlag pekar på att vi är nöjda med kommunens verksamhet, som ju faktiskt baseras på politiska beslut.
Tänk på det!

”Det blir väldigt mycket fokus på problem, i stället för att man talar om det som händer och sker som är positivt”, var en av hennes kommentarer.
Vilken borde ses som indirekt riktad mot media (men även oppositionen).
Diskussionen är långt ifrån ny och jag håller helt och hållet med om att medias rapportering i mångt och mycket handlar om saker som kan tolkas som negativa, eller handlar om missförhållanden.
Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog, gör ett intressant inlägg i debatten med sin bok ”Glädjerapporten, Goda nyheter om vår värld”, i vilken han bland annat resonerar kring dom positiva nyheternas effekter.
Kort sammanfattat är poängen att om vi får ta del av positiva nyheter, nyheter som beskriver positiv utveckling, lösningar och bra förebilder bidrar det till en bättre värld.
För på så sätt får vi energi och blir inspirerade att vidta åtgärder och att engagera oss.

Jag säger inte emot, men liksom Bosse Angelöw, ser jag också vikten av att göra folk medvetna om problem och missförhållanden. På det viset kan man också förbättra samhället, genom att missförhållandena som kommer upp i ljuset förhoppningsvis rättas till.

MEN, jag är helt övertygad om att medias rapportering inte är så negativ som den ofta beskylls för att vara.
Ska vi slå vad?
Utmana mig gärna, för jag kan slå vad om att ifall vi går igenom en dags utbud i någon av våra morgontidningar, eller i Radio Gotland, så tas fler positiva ämnen upp än negativa.
Att dom negativa nyheterna upplevs som betydligt fler, anser jag beror på att det är dom som framkallar starkast och störst känslor hos människor.

Om ni orkat läsa ända ner hyser ni säkert ett visst intresse för frågan. Så, som sagt, utmana mig gärna.
Jag lovar att inte vara en dålig förlorare:-)
God kväll / Jimmy
........................................................................................

18:10 Hon glömde göra färdigt inslaget:
Ni som lyssnade på programmet idag hörde säkert att det blev tyst mitt i reportaget om olika lösningar för källsortering i hemmet.
Utan att omsvep så var det Eleonors fel, bara så ni vet!
Jag vet inte varför, men av någon anledning glömde hon att klippa in sin ”prata” i inslaget innan hon lämnade det för sändning.
Men no hard feelings Eleonor, du fick ju en dålig start på dagen!
Jag menar, vem skulle inte komma ur balans om man fick gröt på gröten?
Tänk på det!
/ Jimmy

.......................................................................................

09:45 Grötfika på radion:
Varje torsdag klockan 10:00 tutar repan-Camilla i ett gammalt signalhorn, vilket vanligtvis följs av att radiomedarbetarna i sakta mak masar sig bort till köket för ett kombinerat frukost- och informationsmöte.

Vanligtvis håller Bremberg (högsta hönset på stationen) låda om det senaste inom Sveriges Radios organisation ackompanjerad av ihärdigt tuggande på närproducerat bröd.
Men som traditionen bjuder så bjöds det idag på julgröt till informerandet, något som Eter-Eleonor helst hade velat veta redan igår:
- Men åh, jag som åt gröt i morse!
Jag: Men det gör väl inget, åt du julgröt då?
- Nej, men nu blir det ju gröt på gröt! 
/Jimmy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".