Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

BLOGG: TISDAG 21 APRIL

Publicerat tisdag 21 april 2009 kl 10.44

- Jag skäms, men småskuttar leende på Hästgatan

............................................................................................
11:25 Jag skäms, men småskuttar leende på Hästgatan
Jag känner mig lite löjlig när jag lämnar lokalen.
Inte nog med att jag ler brett och känner hur det glittrar i mina ögon.
Dessutom ser jag mig själv göra små skutt, likt dem min bror vid sex års ålder omedvetet gjorde då han fick en legoborg i julklapp, julen -93.
Hade jag besuttit färdigheten med att vissla hade jag gjort det där ute på Hästgatan.
Jag har nämligen sett filmen ”The Boat that rocked”.

Platsen är Storbrittanien. Året är 1966, rock’n’roll anses vara pornografi och i statsradion...ja där är den för moralen fördärvande musiken inte särskilt vanligt förekommande.

Musikälskande dj’s tar saken i egna händer och sänder piratradio från skepp på internationellt vatten.
Till tonerna av Greatful dead, The Kinks, The Small Faces med flera får vi följa livet på ”Rock Boat”, den främsta av piratradiostationerna.

På fastlandet pågår samtidigt en kamp för att strypa radiopiraterna och deras för samhället livsfarliga gärning i etern.

En riktig gladfilm om ett antal pionjärer gestaltade som regelrätta karikatyrer.
Men vad gör det?
Musiken är fantastisk och kläderna är ursnygga.
Jag småler filmen igenom åt banbrytande pionjärer. Pionjärer inte bara för spridandet av rock’n’rollen utan lika mycket pionjärer för fri och obunden etermedia.
Etermedia som INTE ska regleras av myndigheter och flottiga män i kostym. (Som det brittiska regeringskansliet gestaltas i filmen)

Jag gillade filmen ”Good morning Vietnam”, men i ”The Boat that rocked” visas äntligen den sanna bilden av att vara radiopratare.
Ett rent rockstjärneliv under parollen ”sex drugs and rock&roll”.

Det enda jag saknade i filmen, för trovärdighetens skull.
Var torsdagsmackan (som  bjuder på varje vecka) och ett  på fredagar.

Jimmy

Fakta: Piratradio
Radiostation som sänder program i strid med nationella och internationella bestämmelser om sändningsrätt och våglängdsfördelning, vanligen från ett fartyg på internationellt vatten.
Den första piratradion, Radio Mercur, startade i Öresund 1958 och fick snart flera efterföljare längs Nordeuropas kuster. Piratradion kringgick de nationella radiomonopolen och tog tillvara en outnyttjad marknad för radioreklam och populärmusik.
Radio Syd och Radio Nord inriktade sig på en svensk publik. Genom åtgärder på mellanstatlig och nationell nivå under 1960-talet bringades piratradion så småningom att upphöra.
I Sverige antog riksdagen 1962 den s.k. piratradiolagen, som kriminaliserade medverkan till piratradiosändningar, t.ex. lämnande av reklamuppdrag.
Källa: NE.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".