Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

BLOGG: TORSDAG 23 APRIL

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 09.37

- Nu är ni fler igen - särskilt många på ön

18:00 Nu är ni fler igen - särskilt många på ön

Pressmeddelande från Sveriges Radio.
Fler lyssnar på Sveriges Radio - och flest på P4

P4:s morgonprogram är den klart största morgonshowen i landet och når varje dag ca 1,6 miljoner lyssnare. Det visar Sifo:s lyssnarundersökning, som presenteras i dag.
Sveriges Radios lyssnare ökar något i jämförelse med förra årets undersökning, även om det totala radiolyssnandet går ner.

– Vi har något unikt att erbjuda våra lyssnare – både den lokala närheten och den globala insikten. Det kan inget annat mediebolag erbjuda. Värnar vi om detta värnar vi också om vår publik och deras behov, säger Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio.

– När radiolyssnandet minskar totalt står Sveriges Radio stabilt hos lyssnarna, vilket visar den utomordentliga betydelsen av public serviceradio, inte minst i tider av turbulens och osäkerhet, säger Mats Svegfors.

Sifo-undersökningen visar också att antalet kvinnliga P4-lyssnare ökar i åldersgruppen 35-49 år.

– Vi arbetar medvetet med omtyckta programledarprofiler och aktivt med vårt programutbud för att det ska intressera så många som möjligt i vår målgrupp, säger Dan Granlund, kanalansvarig för P4.

– När vi nu ser att antalet kvinnor ökar är det ett steg i rätt riktning, även om andelen borde vara ännu större, säger Dan Granlund.

I Stockholm, Göteborg och Malmö ökar lyssnandet på P4:s lokala kanaler. De är var för sig den största radiokanalen i respektive stad.

Bland de lokala P4-kanalerna ligger P4 Jämtland i topp tätt följt av P4 Gotland och P4 Dalarna - över 40 procent av befolkningen i dessa områden lyssnar på P4.

– En majoritet av P4:s lokala kanaler når 30 procent eller mer av befolkningen i respektive område. Det är fantastiskt roligt och visar att en mix av lokala profiler och program blandat med t.ex. Ring så spelar vi, P4 Extra med Lotta Bromé och Radiosporten går hem hos en stor andel av befolkningen, säger Dan Granlund.

.......................2009/2......2008/2

Radio totalt……..73,8………….74,3

SR……………….....46,8………….46,2

PLR……………......31,1………….33,2

Närradio………….3,3…………...2,6

P1……………….....11,3………….10,9

P2……………….....1,4…………...1,4

P3……………….....10,4………….10,2

P4……………….....30,6………….30,2

Räckvidd i procent anger hur många olika personer i åldern 9-79 år som hört minst fem minuter på en kanal under ett genomsnittligt dygn måndag t o m söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".