Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Så kan krögaren fuska med kvittona

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 16.39
Kontant betalning ökar risken för skattefusk, enligt ekobrottspolisen Rolf Öström. Foto: Magnus Neideman / SvD / SCANPIX

Ytterligare en restaurang i Visby misstänks ha manipulerat sina kassaapparater för att undanhålla intäkter och undvika skatter. Tekniken har underlättat både för de som vill fuska och för de som ska hitta fusket.

På ekobrottsmyndigheten sitter kriminalinspektör Rolf Öström och utreder en handfull polisanmälningar mot restaurangägare som misstänks ha manipulerat med sina kassaapparater. Alla fall har en gemensam nämnare, nämligen att dölja de verkliga inkomsterna för att minska skatt och arbetsgivaravgifter.

I dagens avancerade kassaapparater är det också enkelt att gå in och ändra i efterhand. Ofta finns så kallade krympningsprogram, där restaurangägaren efter kvällens arbetspass kan gå in i kassapparaten och ta bort vissa utvalda maträtter från kvittona.

De kvitton som manipuleras är så gott som alltid dem där gästen betalat kontant. Eftersom en kortbetalning registreras hos banken och är den mer riskabel att radera.

Men den första juli 2010 kommer en ny lag som säger att verksamheter som har en kontant försäljning över 120.000 kronor måste ha en certifierad kassaapparat. Det är något som Rolf Öström hoppas ska vara till hjälp att reda ut ekonomiska brott.

Reporter Ulrika.Uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".