Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Drabbades av mycket ovanlig sjukdom

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 14.28

Det började med magont som bara blev värre och värre. Det visade sig att 18-åriga Martina Pierrou Bäckman från Visby, hade smittats med Ehec-bakterier, en typ av E-coli tarmbakterie, som kommer från nötdjur.
Och för Martina blev tillståndet ännu sämre när hon fick den mycket allvarliga och ovanliga följdsjukdomen HUS, som bara drabbar fem personer om året i Sverige.

Hon las in på Visby lasarett och efter några dagar på Infektionsavdelningen kom provsvaren att det var Ehec bakterier det rörde sig om.

När Martina kom till lasarettet var hon i så dåligt skick att hon knappt var vid medvetande. Och hon drabbades även av följdsjukdomen HUS, hemolytiskt-uremiskt syndrom. Sjukdomen drabbar främst små barn och i vissa fall kan njurarna sluta att fungera helt och patienten kan behöva genomgå dialys. Det behövdes inte i det här fallet. HUS, som sjukdomen alltså kort kallas, innebar att Martina bland annat drabbades av njursvikt och att hennes blodkroppar slog sönder sig själva.

Hur Martina smittades vet man ännu inte. Men den vanligaste smittkällan är kor och oftast får man i sig bakterien genom nötkött, opastöriserad mjölk, osköljda grönsaker eller direkt från kor. Några prover för att ta reda på var smittan kom ifrån i just det här fallet har inte tagits.

Efter några dagar i sjukhussängen med dropp, saltersättning och blodtransfusion började Martina sakta känna sig bättre och efter fem dygn blev hon utskriven. Nu är det drygt två veckor sedan hon kom hem och hon känner sig redan mycket bättre. Och enligt läkarna kommer hon att bli helt återställd, men blod- och njurvärden måste kontrolleras.

Det är ovanligt att människor smittas av ehec-bakterier på Gotland och smittskyddsläkare Sven Blomqvist säger att 2007 smittades tre personer, men han känner inte till något fall av HUS på Gotland. Martina har inte varit i närheten av kor eller druckit opastöriserad mjölk så den troligaste orsaken är att hon blivit smittad genom kött eller dålig sköljda grönsaker. Finns det då risk att andra gotlänningar smittas från samma källa. Smittskyddsläkare Sven Blomqvist säger att det alltid finns en risk att vissa kor bär på den här tarmbakterien.
För att undvika smitta är det viktigt med nogrann hand- och livsmedelshygien.

Reporter: Eleonor.svensson@sr.se

Eter tisdag 16 februari 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".