Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Nya lagar ska styra upp skolan

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 17.09
Mellanstadielärare Ingegärd Karlsson: "Ovant att sätta betyg"
(12 min)
Peter Fagerlund, Skolverket, Stefan Tafvelin, lärare Solbergaskolan och Ingegärd Karlsson, lärare Klinteskolan.

Skolan ska förändras och "flummskolan" ska styras upp, har skolministern tidigare sagt.
Och från och med den 1 juli 2011 börjar den nya skollagen att gälla. Den innehåller flera förändringar och just nu är Skolverket på Gotland för att informera om den nya skollagen.
900 gotländska lärare har under måndagen fått information av Skolverket. Och under veckan kommer även fritidshem- och förskolepersonal att få information, sammanlagt rör det sig om 1 200 pedagoger och lärare.

Peter Fagerlund från Skolverket fanns på plats när bland andra Stefan Tafvelin lärare på Solbergaskolan och Ingegärd Karlsson, Klinteskolan, för en gångs skull själva fick sitta i skolbänken.

— Det har varit en väldigt bra dag som gav mycket, summerar Ingegärd Karlsson, lärare på Klinteskolan. 
— Vi har pratat mycket om den nya läroplanen. Det är lite tydligare kursplaner och mål, även för de yngre barnen som jag jobbar med. Det känns bra, säger hon.

— Det har inte varit så lätt alla gånger att tolka målen som funnits och att veta exakt vad alla elever ska kunna. Vi är på väg åt rätt håll nu, säger Stefan Tafvelin, lärare på Solbergaskolan, som välkomnar tydligare riktlinjer.

— Det är just det som är ledstjärnan, att det ska bli tydligare och att skollagen ska bli mer tillgänlig, säger Peter Fagerlund från Skolverket.

En ny betygsskala ska även införas.
— Fem betygssteg gör att det ska vara lättare att höja sig en nivå. Både lärare och elever tyckte  att kraven för godkänd var för höga. Sedan mitten på nittiotalet har vi levt med det betygssystem som vi har nu, säger Peter Fagerlund.

Och Stefan Tafvelin, Solbergaskolan välkomnar den nya betygsskalan.
— Det är bra. Mina elever tycker också att det är bra. De säger att äntligen får vi rättvisa betyg, berättar Stefan Tafvelin.

Reporter: Catarina.gustafsson@sr.se

Eter måndag 25 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".