Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Det ser dystert ut för golfsporten

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 14.41
Karl-Erik Bergström om fler golfbanor: "Det kan aldrig bli ekonomi i det"
(8:36 min)
1 av 3
Karl-Erik Bergström ordf. Gotlands golfförbund. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
2 av 3
Suderbys golfbana. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
3 av 3
Johan Kannerberg

Elva golfbanor på Gotland, det är för mycket. Det tycker ordföranden för Gotlands Golfförbund, Karl-Erik Bergström. Och han tycker att det är olyckligt att kommunen agerar för en ny golfbana på Bungenäs.
För Gotlands kommun anser att det skall byggas en golfbana på Bungenäs, om det skall byggas bostäder där.

— Jag tycker att det är olyckligt, säger Karl-Erik Bergström.
Han tror inte på idéen om att bygga en golfbana i anslutning till bostäder. Han har farhågor inför en sådan sammankoppling:
— Då kan man återuppväcka den här stämpeln om att golfen är en snobbsport, säger Karl-Erik Bergström.

Anders Rahnberg, planchef på samhällsbyggnadsförvaltningen, försvarar planen på en golfbana:
— Jag kan väl bara konstatera att Karl-Erik Bergström försvarar de golfintressen som finns nu. Vi har olika roller, säger Anders Rahnberg och säger att golf är ett intresse för många.

Men intresset för golf är inte alls lika stort som det var för några år sedan. För år efter år har medlemsantalet sjunkit i Gotlands Golfförbund, och nu står flera golfbanor utan eller är till salu.
Med en blick i backspegeln ser man flera års nedåtgående utveckling för golfsporten på Gotland, samma trend som i riket. Gotland och Sverige upplevde ett golfuppsving vid millennieskiftet och framåt. 2004 var ett toppenår i fråga om medlemsutvecklingen. I riket var mer än en halv miljon människor medlemmar i Svenska Golfförbundet, drygt 554 000 personer. På Gotland kom toppnoteringen året därpå, över 8 000 medlemmar i Gotlands Golfförbund. Därefter har det gått utför. Den gotländska ordföranden Karl-Erik Bergström hoppas förstås på en återhämtning, men måste även för 2010 summera vikande medlemssiffror.

På Gotland finns sex golfklubbar med banor, anslutna till Svenska Golfförbundet. Därutöver finns det flera så kallade "pay & play"- banor som är öppna för alla, inte bara medlemmar.


Men Johan Kannerberg, verksamhetsutvecklare på Golfförbundet, projektledare för carry 2011 som är ett projekt som ska locka turister till GolfGotland, håller inte riktigt med. Visst sjunker medlemssiffrorna, men det betyder inte att intresset för golf minskar, enligt honom.
— Det här bygger på att antalet medlemmar minskar men antalet aktiva ökar. Enkel matematik säger att de här aktiva slutar att vara medlemmar, men fortsätter att golfa ändå, säger Johan Kannerberg.

Reportrar: Katarina.hedstrom@sr.se & Catarina.gustafsson@sr.se

Eter tisdag 26 oktober 2010

#text=4073077#

#text=4032038#

#text=3711763#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".