Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Gotländska skolor under luppen

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 14.11
Rektor: "Tror inte de hinner se Klinteskolans själ"
(8:08 min)
1 av 2
Anki Näckstam och Sigbritt Gålnander besöker en lektion i Klinteskolan. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
2 av 2
Anki Näckstam och Sigbritt Gålnander, Skolinspektionen.

Hur bra eller dålig är egentligen den gotländska skolan? Det kommer kommunen att få reda på någon gång i februari nästa år då Skolinspektionen lämnar sin slutrapport efter den tillsyn man nu gör av alla öns skolor. Under förra veckan gjorde Skolinspektionen tillsyn på Klinteskolan.
Anki Näckstam är en av Skolinspektionens inspektörer och hon förklarar att arbetet med att inspektera skolorna började långt innan hon satte sin fot på Klinteskolan:
— Gotlands kommun har skickat in dokumentation som vi fick i maj så vi har redan gjort genomgående analyser av materialet som skickats in. Och skolorna är duktiga på att ta emot oss. Jag tror att det har börjat sätta sig att vi kommer nu och att man förstår varför vi är här. Det handlar ju hela tiden om elevernas rättigheter, säger Anki Näckstam.

Skolinspektionen är en ny myndighet som funnits i två år och har tagit över Skoverkets tillsynsroll. Deras uppdrag är alltså att se att eleverna får den utbildning de är garanterade enligt skollagen.
Under inspektionen besöker Anki Näckstam och hennes kollega lektioner och intervjuar personal och elever. 
I sin rapport kommer Skolinspektionen bara att ta upp de brister de sett på Klinteskolan, säger Anki Näckstam.
— Vi skriver ju om det som inte fungerar vilket många kan ha åsikter om, men för oss är det ett sätt att förbättra skolorna och hjälpa till med förbättringar. Vi ser också väldigt myckett gott i skolorna, självklart gör vi det, säger Anki Näckstam, men det tas alltså inte upp i rapporterna.

Thomas Ekholm är rektor på Klinteskolan och han tycker att det är bra att Skolinspektionen sätter skolan under luppen.
— Det är positivt på många sätt eftersom vi behöver olika instanser som genomlyser vår verksamhet, men den här rapporten kommer inte att visa en helhet av skolan utan bara områden som vi inte reder ut, säger Thomas Ekholm.

Jennifer Persson går i klass 9A på Klinteskolan och hon var en av eleverna som visade Skolinspektionens inspektörer runt.
— Det kändes bra, det var kul att visa runt, sa hon och hon är nöjd med att gå på just Klinteskolan.
— Jag trivs jättebra här. Lärarna är snälla och skolan är bra.

Reporter: Anna.jutehammar@sr.se

Eter onsdag 27 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".