Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna på inslagen

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 16.03

Det blir fortsatt tre ambulanser på Gotland framöver - hör beslutsfattare, kommentarer och reaktioner. Den lilla blomman nipsippan vann över cementindustrin. Gotländska sopor kan värma lägenheter, men vad tycker grannarna om den tänkta sopförbränningen?

Fortsatt tre ambulanser på Gotland
En av sommarens hetaste diskussioner är avgjord. På torsdagen bestämde kommunstyrelsen att det inte blir något av förslaget på färre ambulanser på Gotland. Vi får reaktioner och kommentarer från ambulanssjukvårdaren Leif Jacobsson, Christer Wennström som var med och startade namninsamling, kommunalrådet Åke Svensson och från räddningschefen Jan Bejrum.

Grannarna i Österby om sopförbränningen
De gotländska hushållssoporna kommer sannolikt i framtiden att eldas upp och ingå som bränsle i fjärrvärmenätet.
På onsdagen togs ytterligare ett steg på vägen dit när tekniska nämnden beslutade gå vidare i ett samarbete med GEAB och Swedish Meats, som lagt fram en första rapport om en sopförbränningsanläggning.
Enligt planerna ska anläggningen ligga nordost om slakteriet på Österbyområdet. Vi ska höra vad grannarna i området tänker och tycker om det här, men först Per Lindskog som är chef för tekniska förvaltningen.

Nipsippan får gå före cementindustrin
Cementas framtida brytning av kalksten på delar av File hajdar i Othem på norra Gotland stoppas efter att regeringen beslutat klassa en del av området för naturskyddat, eftersom det är en av de få växtplatserna för den skyddsvärda blomman nipsippan.
Beslutet innebär att ytterligare 55 hektar av File hajdar blir Natura 2 000 område och Cementa går därmed miste om cirka tio procent av brytområdet som beräknas vara värt runt 30 miljarder kronor.
Men att den 10-15 centimeter höga nipsippan får fortsätta att finnas är något som gläder naturvännerna inom Svenska Botaniska Föreningen där Margareta Edqvist är ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".