Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat tisdag 28 september 2004 kl 17.29

För tio år sedan var han teknisk direktör i det rederi som till hälften ägde Estline, Estonias rederi. Idag är StenCrister Forsberg vd för Destination Gotland och han berättar hur han minns den där dagen. Behöver nipsippan skyddas på Gotland? Professor Mårten Bendz hävdar att det inte är nödvändigt. Och så var eter på stor baggeauktion. Dessutom om stavningen av kviar.

Minns det som igår
För exakt tio år sedan förliste fartyget Estonia och 852 personer dog. StenCrister Forsberg är numera vd för Destination Gotland. Tio år har gått, men minnena går aldrig ur. För tio år sedan var han teknisk direktör i Nordström & Thulin som ägde hälften av rederiet Estline.

Nipsippan behöver inte skyddas
Är det nödvändigt att bevara alla djur och växtarter som Sverige idag bevarar, och hur mycket får det egentligen kosta? Det är frågan som professorn vid Växjö universitet, Mårten Bendz, ställer sig i en nyutgiven debattskrift. Många växter och djur har sitt huvudsakliga utbredningssområde någon annanstans i världen och behöver inte skyddas här menar han och nämner nipsippan på Gotland som ett exempel:

Debatt om nipsippan
Stellan Hedgren, byrådirektör på länsstyrelsens naturvårdsenhet och Hans-Erik ”Kea” Svensson som arbetar på Nordkalk och sitter i industrifackets förbundsstyrelse diskuterar om nipsippan behöver skyddas på Gotland:

Baggeauktion i Sjonhem
Under tisdagen var det stor auktion av baggar av rasen Gotlandsfår i Sjonhem. Vår reporter träffade bland annat Nils Åke Faag som varit med att ta ut de baggar som var tillräckligt fina för att få säljas på auktionen:

Nu är det bestämt. Kviar ska stavas kviar.
Kviar på Gotland ska stavas ”k-v-i-a-r” och inte på något annat sätt. Som till exempel ”kvior”, ”kväiar”, ”qvior”, ”kvejar” eller ”kveiar”. Byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande Bo Björkman kommenterar beslutet om stavningen av det gotländska ordet för smal väg. Det gör också Las Jacobsson och Bosse Carlgren från Radio Gotlands program Gutamål:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".