Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat tisdag 5 oktober 2004 kl 15.37

Betodlingar kommer att bli alltmer sällsynt på Gotland, eftersom odlarna säljer sina kvoter. Nu drar antidrogteatern ut till öns sjundeklassare. Mer förundrad än förvånad, är en av grundarna till vänsterpartiet på Gotland, över uppgifterna om vänsterkontakterna med Sovjetunionen, som fortsatte ända fram till Berlinmurens fall. Gotländska kvinnor måste bli bättre på att gå på cellprovtagningarna, säger barnmorska.

Sockerbetsodlingen minskar på ön
Denna tisdag går den första betfrakten för året från Klintehamn till Skåne. Men många gotländska betodlare har sålt sin kvot dom senaste två åren. Det betyder att det kommer att odlas mindre betor på Gotland framöver. Roland Rodebjer i Hogrän är ordförande i betodlarföreningen.

Viktig pjäs om föräldrar som super
Jag ska aldrig bli som mina föräldrar, säger Eva i Vibeke Nielsens föreställning En annan dag i Evas liv, som visades på tisdagen för sjundeklassarna i Lännaskolan i Slite, och som alla öns sjundeklassare ska få se. En viktig teater eftersom i snitt två till tre barn i varje klass behöver stöd för att deras föräldrar missbrukar alkohol eller andra droger, har psykiska problem, har separerat eller är placerade i familjehem.
I pjäsen super Evas föräldrar. Men Eva är glad och stark ändå. Utåt sett. I alla fall till en början.

Mer förundring hos gammal vpk-are
Trots att vänsterpartiet formellt tog avstånd från Sovjetunionen och andra öststatsdiktaturer redan i slutet av 60-talet, fortsatte kontakterna mellan de olika ländernas partier ända fram till Berlinmurens fall 1989. Det framgick av SVT:s program Uppdrag granskning. Jan Erik Eriksson, som till vardags är särskolechef på Gotland, var med och startade vänsterpartiet på Gotland 1975. Han tycker inte att det är märkligt att kontakterna österut fortsatte så länge.

1500 gotländskor missar provtagning
Gotländskorna måste bli bättre på att gå på gynekologisk cellprovtagning. Över hälften dyker inte ens upp när de blir kallade till lasarettets kvinnoklinik. Och det kan leda till att livmodershalscancer inte upptäcks i tid. Det säger Lotta Gyllensten, samordningsbarnmorska på Visby lasaretts kvinnoklinik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".