Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 10.38

Den som vill beställa färdtjänst eller sjukresa kommer att få ringa till fastlandet. Vindkraftbolag betalar sockenpeng till Näs som kompensation för vindkraftverk i havet. Tillverkningsindustrin söker arbetare. Elfriede Jelinek från Österrike är årets nobelpristagare i litteratur - redan efter några minuter var Almedalsbibliotekets böcker med henne utlånade.

Färdtjänstsamtal går till fastlandet
Den som vill beställa färdtjänst och sjukresor ser ut att få ringa till Norrköping i stället för till SOS Alarm här på Gotland.
Det blir resultatet av den upphandling som tekniska nämnden har gjort. Nämndens arbetsutskott har beslutat att låta ett företag som heter Samres sköta beställningen av färdtjänst- och sjukresor. Orsaken - att samres lämnade ett lägre bud. 1 870 000 kronor, jämfört med SOS Alarms 2,3 miljoner kronor.
Men såväl Markus Ryding, driftschef på SOS Alarm Gotland, som den gotländska taxientreprenören beklagar beskedet:
Avtalet som börjar gälla i vår, gäller i tre år säger Tommy Gardell som är ordförande i tekniska nämnden och förklarar hur politikerna tänkt.

Omfattande kritik mot färdtjänstföretag
Företaget Samres som nu fått kommunens uppdrag att samordna öns färdtjänst- och sjukresor från och med nästa år har fått mycket kritik från bland andra resenärer och transportörer i landet. Per Lindskog vid tekniska förvaltningen vid Gotlands kommun som skött förhandlingarna med Samres kommenterar kritiken mot företaget.

Snabb utlåning av Jelinek på bok och film
Årets nobelpristagare i litteratur blev en liten överraskning. Men bara efter några minuter var Elfriede Jelineks böcker utlånade från Almedalsbiblioteket.

Näsbor fundersamma kring ersättning
Avgörandet för Vindkompaniets ansökan om att bygga 16 vindkraftverken i havet utanför Näsudden närmar sig. I nästa vecka ska miljödomstolen fastställa detaljerna i den miljöprövning regeringen redan sagt ja till. Samtidigt ska domstol ta ställning till skadeståndskrav från fastighetsägarna på sammanlagt 60 miljoner kronor.
Vindkompaniet har å sin sida erbjudit en bygdepeng på 1,75 miljoner kronor till stiftelsen Näs magasinskassa och hoppas att protesterna ska lugna ner sig. Men Margareta Pettersson som sitter i styrelsen för Näs magasinskassa är tudelad till erbjudandet.

Tillverkningsföretag tror på framtiden
Finns det några nya jobb på Gotland? Det är den ständiga frågan som ställs när Trygghetsrådet har sina branschdagar. Vid torsdagens möte handlade mycket om tillverkningsindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".