Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat tisdag 12 oktober 2004 kl 15.45

  • I Karlskrona satsade kommunen mycket tid och stora pengar på att påverka politierkna inför försvarsförslaget. Det gav resultat. Vad gör Gotlands kommun för att behålla P 18? Kommunalrådet Sonia Landin och Magnus Olofsson från fackförbundet Seko-försvar diskuterar.
  • Torr sommar innebär låg vattennivå och vi pratar med en hydrolog om vad det innebär.
  • Hör också mannen som slutade sin karriär som officer och istället hamnade inom teatern.

Landin vill att regeringen beslutar om förbanden
På tisdagen uppvaktades riksdagens försvarsutskott av kommunalrådet Sonia Landin, riksdagsledamoten Carina Grönhagen och regiondirektören Bo Dahllöf i ett nytt försök att behålla P18. Så här tyckte Sonia Landin att det kändes efter det trettio minuter långa mötet.

Varför Karlskrona och inte Gotland?
När regeringen lade fram sitt förslag till nytt försvarsbeslut för en tid sedan står det att läsa att nästan all militär verksamhet på Gotland läggs ned och ön går miste om nästan 600 jobb. I Blekinge var det däremot andra tongångar, där satsas på försvaret och vi undrar förstås vad Karlskrona kommun gjorde för att rädda kvar de militära jobben. Karlskronas kommunalråd Mats Johansson (s) berättar och det kommenteras av Gotlands kommunalråd Sonia Landin och Magnus Olofsson från fackförbundet SEKO Försvar.

Hus nära vindkraftverk nolltaxerades
När det ska byggas vindkraftverk är fastighetsägare i närheten ofta oroliga för att marknadsvärdet på deras fastigheter ska sjunka.
Gösta Bengtsson, sommarstugeägare på Näsudden fick sitt taxeringsvärde sänkt till noll för några år sedan, något som han själv ansåg berodde på närheten till vindkraftverken i närheten.
Men på skatteverket i Visby säger Lars Larsson att sänkningen skulle skett oavsett om det fanns vindkraftverk där eller inte.

Både högre och lägre grundvatten än normalt
Det har inte varit så mycket nederbörd på Gotland i år. Det här har gjort att grundvattennivåerna på sina håll är lägre än vanligt. Än så länge klarar kommunen vattenförsörjningen, med undantag av Katthammarsvik dit extra tankbilar går ett par gånger i veckan. Och Cementa i Slite tvingas köra vatten i tankbilar för att klara produktionen.
Men samtidigt visar siffror från SGU, Sveriges geologiska undersökning, att grundvattennivån på Gotland faktiskt är högre än normalt. Men det är inte så konstigt, säger Bosse Thunholm som är hydrogeolog vid SGU.

Från militär till maskmakare
Här ska ni få träffa Torbjörn Alström som gjort ett tvärt byte i livet. Efter att ha varit officer utbildade han sig på egen hand till maskmakare och gör idag masker för teatern. Nu har han hittat sitt verkliga intresseområde! Vägen dit han befinner sig idag har gått i många slingrande banor, via clown, skådespelare - med början i det militära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".