Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 16.35

Allt fler skolor vill ha kameraövervakning - nu har vågen kommit också till Gotland. Energimyndigheten har pekat ut fyra ställen på Gotland där de tycker att det är lämpligt med vindkraftsparker - men förslaget får redan kritik.

Gymnasium vill ha kameraövervakning
Runt om i landet vill skolor som varit utsatta för skadegörelse sätta upp kameror för att kunna stoppa förstörelse. Nu har den utvecklingen kommit också till Gotland. För efter omfattande skadegörelse på Richard Steffengymnasiet i Visby kan det komma att bli kameraövervakning av skolbyggnaderna på Säveområdet. Initiativet kommer från skolans rektor Charlotte Lilja som tror att kameror kan vara ett sätt att få bukt med skadogörelserna som inneburit stora kostnader. Hon får också stöd för sin tanke från polisen.

Kamera inte enda lösningen
Kameraövervakning kan fungera bra, säger Jan Andersson som är generaldirektör för BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Bland de elever och personal som Eter träffade på Richard Steffengymnasiet är inställningen till kamerorna i de flesta fallen positiv.

Kritik mot vindkraftsförslag
Gotland har fyra områden som pekas ut som riksintressanta att bygga ut vindkraft på. Det fastslår energimyndigheten en ny rapport som presenteras idag.  De områden det handlar om är Storungs i Lärbro, Lummelunda, Mästermyr och Näsudden. Däremot har ett område valts bort, och det är ett havsbaserat omnråde 1,5 mil öster om Grötlingboudd.
Anders Rahnberg som är planarkitekt på kommunen är kritisk till de områden som pekas ut. Han tycker att det blåser alldeles för lite på dessa platser för att det egentligen skulle vara riksintressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".