Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER tisdag 27 september

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 16.20

 

Kemikalier i håret ifrågasätts
Användningen av hårvårdsprodukter har fördubblats under de senaste tio åren. Hårvårdprodukterna som är så fulla av kemikalier att både astma och allergier ökar bland både användare och frisörer. Den här veckan träffas 40 frisörer från Norden och Baltikum för att lära sig mer om den ekologiska alternativ som faktiskt finns i hårvårdsbranschen. Jan Lindgren är ombudsman på Handelsanställdas förbund och ansvarig för frisörernas arbetsmiljö.

Reporter tomas.ardin@sr.se
0498 - 20 32 51


Katarina Hedlund är ekologisk frisör och arbetar enbart med helt ekologiska produkter.
Reporter lars.eskelind@sr.se
0498 - 20 32 47

Hur mycket tänker man på det här med kemikalier som frisör? Vi besökte en frisersalong i Visby för att få svar på den frågan.
Reporter patrik.widegren@sr.se
0498 - 20 32 48


Henriksson till gubhyllan
Igår sa sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson att vill sluta sitt uppdrag som högste chef för sjukvården, och genast skapades en tjänst till honom på kommunens ledningskontor. 
Hensriksson är inte ensam - Räddningschefen Jan Bejrum fick även han ett nytt jobb när han slutade - liksom skolchefen Lars Danielsson. Vad gör de gamla förvaltningscheferna på ledningskontoret eller som det allmänt kallas ”gubbhyllan”?
Vi har träffat högste chefen, regiondirektör Bo Dahllöf för att prata om det här.

Reporter tomas.ardin@sr.se
0498 - 20 32 51


Ingen gotlänning i trafikutskottet
Det hetaste frågan den senaste veckan har varit förslaget om att höja priserna i färjetrafiken. Många gör sitt yttersta för att påverka politiker att satsa mer pengar i trafiken och då vore det väl enklare om det satt gotlänningar på strategiska platser i riksdagen. Men Gotland är ett av fyra län i landet som saknar egna politiker i riksdagens trafikutskott. Lilian Virgin är en av två gotländska riksdagsledamöter.

Reporter lars.eskelind@sr.se
0498 - 20 32 47


Handikappade diskrimineras i skolan
Idag hölls en konferens om hur man ska underlätta för funktionshindrade att skaffa sig utbildning. För i många fall är utbildningarna dåligt anpassade för att passa människor med olika funktionshinder och handikapp. Eva Jakobsson, tidigare projektledare för it-caféet i hemse, deltog på konferensen idag. Hon berättade om hur projektet ”vuxenutbildning för alla” nu lett till att ett 40-tal personer med psykiska funktionshinder fått komma in i skolvärlden här på Gotland. Men även om det ser bättre och bättre ut här på Gotland så finns det mycket arbete kvar menar hon.

Reporter patrik.widegren@sr.se
0498 - 20 32 48


Snart dags för årets bokmässa
De är tysta, inbunda, de vänder ryggen till och den här veckan ska de firas ordentligt.
Det handlar förstås om böcker och om Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som startar på torsdag.
Med böcker som ”Längre fram”, ”Platsen i min socken” och ”Från torgdag till torgdag” i bagaget så åker Yvonne Winarve idag till Göteborg för att stå i en monter tillsammans med två andra författare.

Reporter mika.koskelainen@sr.se
0498 - 20 32 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".