Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER tisdag 8 november

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 16.47

Oense om homosexuella
Tre gotländska präster har skrivit upp sig på det så kallade prästupporpet, som startades den 1:a november. Uppropet vänder sig mot att svenska kyrkan nu beslutat att par som ingått partnerskap ska kunna välsignas av kyrkan. Eters reporter Tomas Ardin sammanförde prästen Monika May som inte ser något hinder för att välsigna homosexuella, Med kollegan Per Ronqvist som valt att skriva upp sig på listan.

Reporter tomas.ardin@sr.se
0498 - 20 32 51

Gotländska om Pariskravallerna
I Paris förorter har upploppen pågått i snart två veckor, och den franska regeringen beslutade idag att ge regionala myndigheter rätt att utfärda utegångsförbud för att få kontroll på situationen. Catherine Gibson bor i Visby men kommer ursprungligen från Paris, hon har följt utvecklingen under de senaste dagarna och hon är inte förvånad.

Reporter karin.hallsten@sr.se
0498 - 203235

Flis ny inkomst för bönder
Roma ska nu bostadsrättsförening Romahus 1 få sin värme från en ny fliseldad panna. Det som är lite ovanligt är att det är ett antal av traktens bönder som ska sälja värme direkt till de boende och de håller just på med de sista justeringarna av skorsten och flislager. En av lantbrukarna är Nicklas Ahlby, och innan han åkte till panncentralen i Roma för att arbeta började hans dag halv sex med de vanliga sysslorna hemma på gården Tule i Halla.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Ny moms drabbar idrotten
Vid årsskiftet kan många idrottsklubbar och föreningar runt om i Sverige komma att få dyrare kostnader när dom hyr idrottshallar av kommunerna. Det är Skatteverket som nu anser att kommunerna måste börja ta ut 25 procents moms vid uthyrningen. Thomas Karlsson, skattejurist på riksidrottsförbundet förklarar vad som gäller. Sedan följde en diskussion med Patrik Oscarsson och Harald Hoffman om hur det drabbar de gotländska föreningarna.

Reporter owe.jarlo@sr.se

Fiol på schemat
Under hösten kommer Eter att titta lite närmare på den unga skaparkraften på Gotland. Här hör ni några unga musiker, Jonas Nilsson, från Borlänge och Sanna Eriksson, från Ånn i Jämtland. De är musikelever på Folkan i Hemse. Det som förenar är att båda har fiol som huvudinstrument.

Reporter tomas.ardin@sr.se
0498 - 203251

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".