Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mats Nileskär spelar musik och gör exklusiva intervjuer med soul- och hiphopartister världen över.

I P3 Soul 2007

Publicerat måndag 3 september 2007 kl 14.26
1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

7/1-2007: P3 SOUL årskrönika 2006!!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

14/1:

Bland de ägodelar som James Brown värderade högst fanns ett par bojor från ett bärgat slavskepp. Porten till hans ståtliga hem i South Carolina var en exakt kopia av grindarna till den engelska drottningens Buckingham Palace.

James Browns liv - från ett skjul till soul - och funktronen - låter som populärmusikens största saga. Det mesta hade helt klart låtit annorlunda utan James Brown som blev 73 år gammal.

P3 SOUL presenterar avsnitt från Mats Nileskärs fyra intervjuer med Soulbrother Number One, samt möten med många av hans musiker.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

21/1
Tech N9ne är en av hip-hopens grymma flowkungar och särlingar. Följ med oss till galna Kansas City. Eric Roberson visar vägen för soulmusikunderjorden.

28/1
P3 SOUL tar en närmare titt på hur posthip-hopgenerationen skruvar till svänget. I del ett är det dags för mörk och gåtfull dubstep från södra London - den mest bastunga musiken sedan drum and bass. Möt några av scenens profiler som Digital Mystikz, Plasticman m fl.

Sverige aktuelle P Diddy säger att han är redo att öppna upp sig och bli personlig. Tingel-tangel tillhörde det förgångna och nu är det dags att skåda inåt. Handlar det inte längre bara om ”benjamins”?

4/2
Kuduru - hård röv! - slår dig i ansiktet. Den skrotiga, elektroniska hip-hopmutationen representerar det nya musikAfrika som gör upp med de gamla bilderna som konserverats inom så kallad worldmusic. Kuduro exploderade i Angola efter decennier av krig och är de föräldrarlösas musik. Det största som har hänt Angola sedan sambans födelse. I SOULs andra timme möte med ett av de främsta soullöftena; aviga Georgia Anne Muldrow.

11/2
Drograpets brödraduo The Clipse + sanningen om Houman, en av svensk hip-hops bäst bevarade hemligheter.

18/2
Fat Joe vandrar runt i södra Bronx med brustet hjärta och John Legend vågar vara sentimental.

25/2
Laddat möte med en av söderns stora pionjärer Bun B från UGK! Dessutom Rico Won från Göteborg.

4/3
James Brown lämnade ett tomrum efter sig som aldrig kommer att fyllas. Här får du två timmarsspecialen!

Bland de ägodelar som James Brown värderade högst fanns ett par bojor från ett bärgat slavskepp. Porten till hans ståtliga hem i South Carolina var en exakt kopia av grindarna till den engelska drottningens Buckingham Palace.

Hans liv - från ett skjul till soul- och funktronen - låter som populärmusikens största saga. Det mesta hade helt klart låtit annorlunda utan James Brown som blev 73 år gammal.

11/3
Vad hände med tjejrapparna? Är de utrotninsghotade? Bidrar bristen på östrogen till hip-hopens död? Kanske i USA, men inte i London där grimetjejerna tar över. P3 SOUL ger dig Shystie, Lady Sovereign och Lady Fury.
I timme två: svensk hip-hop på export. Du möter Lazee.

18/3
Mavis Staples placerar den svarta medborgarrättskänslan i vår tid. Special med den legendariska soulrösten. Vi ger dig också två heta 2000-talsgenrer; kuduro och dubstep!

25/3
Spank Rock + Joi.

1/4
Booty! Booty! Booty!
Ghettotech special från Detroit.
Möten med bland andra DJ Assault, DJ Godfather och Disco D. D som tragiskt lämnade oss tidigare i år.

8/4
Pharrell Williams + Houman.

15/4
Två gånger Houston. Bun B + Devin The Dude.

22/4
Special med Mavis Staples som i dagarna ger ut sitt nya album + Lupe Fiasco.

29/4
Grimetjejer + svenska tjejer; Sheisty, Lady Sovereign, Lady Fury, Mapei (Jackie Cummings) och Yarah Bravo.

6/5
Hip-hop faller samman. Mats Nileskär besöker några av de muterade scenerna som leder oss in i framtiden; jigg (Baton Rouge), hoodrock/snap (Atlanta), hyphy (Oakland), bounce(New Orleans) och thuglesbianrap (Brooklyn). Du möter bland andra E-40, Lil Boosie, DJ Jubilee, Baby Boy, Dem Franchize Boyz, Traxamillion, Mistah FAB, Siya och Big Freedia.
I P3 SOULs andra timme: Anthony Hamilton.

13/5
Atlantas nye hjälte DG Yola skjöts i ansiktet i mars. Mats Nileskär fick det första mötet med Yola efter tragedin. DG Yola berättar, med hål i kinden och ståltråd i munnen, om smärta, hopp och sydatsrap bortom ”the trap”. Det blir också en laddad intervju med albumaktuelle Musiq Soulchild.

20/5
Två timmars special med soullegenden Bill Withers.

27/5
Nyskapande producenten Mannie Fresh byggde Cash Money-huset i New Orleans och kultiverade stadens bounce musik. Missa inte specialen med Mannie som ligger bakom några av de största hymnerna från det moderna södern som ”Bling bling” och ”Ha”. Ett av många program där Mats Nileskär gör nedslag i New Orleans.
Frågan är om just Mims kan rädda New York? Träff med en av årets kometer.

3/6
KRS One!

10/6
Stevie Wonder!

17/6
Mats Nileskär tar dig till en av hip-hopens hemligaste världar.

Lesbiska thugs - AG’s och femmes - i Brooklyn använder hårda gettoklicheer för att hitta sin egen kvinnlighet. Du möter bl a 20-åriga Siya. I timme två sammanstrålar Mats med R&B-stjärnan Lloyd i hans födelsestad New Orleans.

24/6
2Pac + Outkast.

1/7
Pharrell Williams + Jill Scott.

8/7
Tech N9ne + Eric Roberson.

15/7
Q-tip + heta 2000-talsgenrer: kuduro från Angola och dubstep från London.

22/7
James Brown!

29/7
Ghetto-techspecial från Detroit.

5/8
Marley Marl + Spank Rock.

12/8
Bun B + Devin The Dude.

19/8
Luther Vandross + Houman.

26/8
Mannie Fresh + Faith Evans.

2/9
Three 6 Mafia skapade en råvild, upploppsframkallande crunkförlaga och bidrog till söderns resning. Mats Nileskär pratar skitig get buck music, skräckfilm, Willie Hutch, Memphis då och nu, och mycket annat med DJ Paul och Juicy J. Missa inte den två timmar långa Three 6 Mafiaspecialen.

9/9
Elektronisk härdsmälta med fransk-svenska Radioclit + Atlantas hjärtekrossare Bobby Valentino.

16/9
Sly Stones första riktiga intervju på 25 år.
Populärmusikens DNA hade sett annorlunda ut om Sly Stone aldrig hade iscensatt sin personliga frihetskamp och drömt fram en översvallande, utopisk musikmosaik full av människokärlek och optimism. Sly Stone integrerade ras, kön och genrer likt en budbärare från en mångkulturell framtid. Sly Stone var också den coolast klädde funkaren någonsin som flöt ovanpå tillvaron med en panters värdighet i skyhöga klackar, svart-röd satäng och jätteafro. Sly and The Family Stone visade vägen för alla funkband, George Clinton, Stevie Wonder, den nye Miles Davis, Prince mfl, mfl.  Album som ”Stand”, ”Theres a riot going on” och ”Fresh” fortsätter att påverka samtiden på djupet. På 70-talet förvandlades den forne glädjespridaren och humanisten till den siste, store musikeremiten omgärdad av mur av mörker och mänskligt sönderfall. Vad var det egentligen som hände? Efter flera tysta decennier talar Sly Stone i Mats Nileskärs mikrofon.

23/9
Om det finns en mystisk källa med kreativitet som till exempel några av de fritänkande soulartisterna besökt genom årens lopp, så är det tänkbart att även Pharoahe Monch sänkt sig i dessa vatten. SOUL tränger bakom metaforerna, passionen och den förlamande oron som tillhör MCn med ett ordflöde likt en oförutsägbar fors. Mats Nileskär gör också ett nedslag i Atlantas bastardscen hood-rock som vuxit ur crunk och snap. Han möter Shop Boyz i Bankhead, ATL som snor tillbaka rocknroll.

30/9
Hyphy är crackungarna som löper amok, men mitt i den korkade hip-hopmutationen står också hyphy-filosofen Mistah FAB och upplyser. Mats Nileskär möter rapparen som blandar thizz, dampigt flyt med Svart Panter-mentalitet och grymma färdigheter vid micken.
I timme två soulmusikexcentrikern Donnie.

7/10
Gangstern mot nallebjören. Mats Nileskär möter två artister som påstås vara varandras motpoler; 50 Cent och Kanye West. Vad rör sig bakom flinet respektive det uppblåsta egot?

14/10
Swizz Beatz förändrade hip-hopljudet i slutet av 90-talet när han tog det bort från glada partysamplingar till rostiga synthar för gatan. Special med albumaktuelle stjärn-producenten. I timme två den kanske mest respekterade tjejMCn; Jean Grae!

21/10
Bettye Lavette har en tår i sin ton där de samtida kollegorna strålar av gospel. Kanske beror det på alla besvikelser genom en 45-årig karriär. Besvikelser som borde ha knäckt Bettye, men istället fått henne att kämpa hårdare. Legenden talar ut i P3 SOUL.
I timme två Dizzee Rascal vs Wiley!

28/10
Jay Z förklarade en gång att han gärna hade skrivit lika smarta texter som Talib Kweli om det hade sålt skivor. Möt Talib Kweli vars vresiga ordflöde finns någonstans mellan rättfärdighet och kommersiella ambitioner.

I timme två; Baby Boy från New Orleans som är 23 år gammal men ser ut som 13 och låter som 63. En av de få rapparna som stannade i staden när vattenmassorna kom. Idag ger han oss bilder från en kanot.

4/11
Three 6 Mafia-specialen. Get buck!

11/11
Cormega + Grimetjejer. Beef och beef.

18/11
T-Pain gör den mest kreativa ringsignals R&Bn. Egentligen är han en drömmande funkman som valt att inkorporera det bästa från dagens hip-hopmutationer. Möt den vocoderfrälste från Florida i veckans P3 SOUL, där det också blir det bästa som Portland, Oregon gett oss sedan funkbandet Pleasure; Lifesavas!

25/11
Hyphy-special. Vissa kallar det för svart rocknroll, andra säger Californiens crunk eller den funkigaste skiten på denna sidan 2000. Goldie Gold i Federation kallar hyphy för Gud. Hyphy - Oaklands egna skapelse som är för korkad att kallas hip-hop - har gett utslag på seismograferna i San Fransiscoområdet (The Bay).

Hoppet är stort bland crackungarna trots att värsta hajpen lagt sig. Möt Federation som gav musikstilen sin hymn via låten ”Hyphy”.

I timme två: Cunninlynguists bådar för ett oförutsägbart södern.

2/12
Pharoahe Monch + Mannie Fresh. Under 2008 kommer P3 SOUL att sända tio program från New Orleans som blandar möten med de heta hip-hopässen som Lil Wayne och BG med de förbisedda bouncepionjärena typ DJ Jubilee och Choppa samt de gamla legenderna som Allen Toussaint och Irma Thomas.

Inför detta får du specialen om producenten som förvandlade det moderna New Orleansljudet via otaliga Cash Moneyhits: Mannie Fresh!

9/12
Wu-Tang Clan återförenas på ett nytt album. Method Man i SOUL om de galna åren och om att åldras i hip-hop.

Ken Ring har gjort ett karriär definierande album. Nu pratar han om kärlek, att få jobba med sin idoler, videoband och blodiga beefar.

16/12
Det har snart gått ett år sen den störste gick bort. Som ett komplement till vår årskrönika levererar vi programmet om James Brown.

23/12
Bill Withers!

30/12
SOUL har funnits i etern 30 år. Missa inte hip-hop och soulåret 2007!

------------------------------------------------------------------

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".