Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.
Natt mot fredag 10/4

Påskbuffé Förkortningar & Vårens hetaste trend

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 06.00
Löpning är vårens hetaste trend! Kom igång 05.40

Inatt fortsätter påskfirandet.
tävla i  och prata förkortningar. Sveriges Radio programmet  har träffat några smsande ungdomar som ger oss sina bästa tips.
Ring in din förkortning till vår telefonsvarare 08-545 696 64
Under morgonen besöker vi veckans storstad Luxemburg, har storslagen steg för steg final och hakar på vårens hetaste trend: Löpning. Inget du bör missa om du våndas för att komma igång efter påskhelgen.

Programledare:

Klicka på fliken för receptet till alla Luxemburgsbors hjärta & Vakenlyssnarnas fenomenala påskbuffé

Vid 04.30 gör vi veckans sista besök i Luxemburg. Här kommer receptet alla pratar om.

LUXEMBURGS NATIONALRÄTT

Judd mat gaardebounen

Den rejäla husmansrätten rökt fläskkarré med stuvade bondbönor är Luxemburgs obestridda nationalrätt.

4 personer

1 kg rökt fläskkarré

1 purjolök

3 morötter

1 gul lök

1 bukett örtkryddor (exempelvis lagerblad, persilja, timjan)

1 kg färska bondbönor, spritade och skalade

ett par stjälkar kyndel

50 g vetemjöl

50 g smör

salt och peppar

1. Lägg fläskkarrén i en gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma. Tillsätt grönsaker och kryddor och koka i två timmar.

2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet så att en smidig redning bildas. Tillsätt buljongen från köttkoket lite i taget och låt puttra på låg värme.

3. Förväll bönorna i kokande vatten i ca fem minuter och låt rinna av.

4. Blanda ner bönorna i stuvningen. Rör om, tillsätt kyndel och koka. Rör om då och då. Stuvningen bör vara ganska lös. Tillsätt mer buljong om den blir för tjock.

VAKENLYSSNARNAS PÅSKBUFFÉ

Susanne Tellingers Rödlök och kaviarröra. (Baserad på tjock vispgrädde)

Ingmaries Mandelflarns påsktårta, garnerat med marsipan ägg och marsipan kycklingar

Hälsingborgs väktarens kokta piroger fyllda med vit surkål och svamp

Jannes finska Memma med med tjock grädde och socker

Mjölknisses Rimmade oxtunga

Kalmar Eriks Illgula muffins

Martin i Hälsingborgs Påskhare i vit och mörk choklad

Filip i Täbys Inlagda sill

Hallstavik Lennarts Laxpudding

Hasses Toast skagen

5 kg köttbullar från Dennis

Jörgens nyrökta bäverrom

Hasses hemgravade lax

Alvas turin i vitt vin

Klas kompis Marie Fredriksson

Thomas Påsköl

Gislers Valbiff

Muns Jons Isländska rökta lamlår

Britas Sardinask

Kexchokladpaj

Görans Pullskaft (Kycklingklubbor)

Mickes Påskskinka

Jannes Hotcross bun

Paulas bohusländska äggost med björnbärssylt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".