Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.

Förklaring Steg för steg, v 4

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 05.45

Rätt svar: Falu rödfärg

Förklaring Steg för steg, v 4

Falu rödfärg är vad som söks. För 1,9 miljarder år sedan bildades malmen genom vulkaniska processer och genomgick sedan under proterozoisk tid veckning och annan förvandling varigenom den fick sitt karaktäristiska utseende med en central brant stående sulfidmassa som kallas kisstock. 

Det har vid arkeologiska och geologiska analyser visat sig att brytningen vid det som kom att bli Falu gruva sannolikt påbörjats så tidigt som under 850-talet. Spektralanalyser av bronsföremål från Gotland (800-900-tal) ger vid handen att kopparn i dem troligen kommer från Falufyndigheten.

Senast 1288 kan gruvan definitivt beläggas i skriftliga dokument, för från den 16 juni det året finns ett bytesbrev där biskop Peter i Västerås bekräftar köpet av en åttondel av gruvan.  Falu rödfärg är en biprodukt av kopparbrytningen, slaggprodukter och malmrester bildar stommen i det röda färgpigmentet.

Den musikaliska ledtråden  på måndagen var aningen långsökt – Prince från plattan Lovesexy (1988) sjöng Glam Slam – och rödfärgen är en slamfärg. 

På tisdagen spelade Wynton Marsalis kornett tillsammans med Eastman Wind Ensemble från Rochester, New York under ledning av Donald Hunsberger i en inspelning från 1987 av Alexander Varlamovs Krasnyj Sarafan – den röda sarafanen – och bidrog således med den färg som söks.(En sarafan är för övrigt en rysk traditionell rundskuren kjol). 

Ursprungligen var det mest högreståndshus som målades i falurött – ett försök att efterlikna kontinentens röda tegelfasader. Falu gruvas (gruvan hade under medeltiden också hetat Tiskasjöberg och hette senare Stora Kopparberget för att till sist bli ett med skogskoncernen STORA) storhetstid inföll på 1600-talet då under produktionens toppår 1650 hela 3000 ton koppar framställdes ur 90000 ton brutet berg.

Man kan ana att det blev betydande slagghögar och rester efter denna brytning och kanske bidrog det till att rödfärgen blev billigare – vilket i sin tur kan ha lett till modet bland allmogen under 1700-talet att måla sina hus faluröda.

Detta bruk blev så allmänt att en röd stuga med vita knutar numera – och åtminstone sedan 1800-talets slut! – utgör själva sinnebilden för det svenskaste av boställen. Och just en röd liten stuga besjöngs av Delta Rythm Boys i onsdagens ledtråd – Sven Paddocks hyllning till svensk bondromantik – inspelningen gjord 1952 med Anders Burmans orkester.

Själva färgpigmentet – som egentligen åsyftas med begreppet Falu rödfärg – är egentligen ett jordpigment av järnoxid (som också innehåller silikater av aluminium, zink, koppar och bly) som tillverkas av rödmull (rödmullen bildas i de restprodukthögar som lagts upp vid kopparbrytningen, och innehåller järnockra och kiselsyra). Rödmullen siktas, tvättas, slammas, torkas och bränns.

Traditionellt köper man pigmentet i pulverform och kokar själv med järnsulfat och rågmjöl för att sedan blanda med linolja (eller som förr med sillake, fisk- eller tranolja)  - men idag köper kanske de flesta färgen färdigblandad i färgaffären. Den färdiga färgen är en vattenspädbar slamfärg som är lätt att slaska på (men det stänker alltid rödfärg på allt och alla i närheten!), den har en viss träbevarande effekt och låter träet ”andas” och gör det därmed svårare för röta och mögel att få fäste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".