Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.
Vakens radioblogg

Kanelbullens dag och degen jäser över

Publicerat måndag 4 oktober 2010 kl 01.49
1 av 2
Kanelbullar. Lördagen 4 oktober är det kanelbullens dag.
2 av 2
Kanelbullar. Lördagen 4 oktober är det kanelbullens dag.

 så pass att man låter den få en helt egen dag. Vad är det som gör kanelbullen så speciell att den håller svenska folket i ett järngrepp?

När kanelbulle-branschen vill fira sitt påstådda mästerverk med det egna vetemjölsjippot ”Kanelbullens dag” så ropar vi glatt - hurra, medan vi glatt mumsar i oss massproducerade bullar till jubileumspris.

Tuggar vi kanelbullar för att det på riktigt är ett kulinariskt mästerverk, som vi uppriktigt tycker om, eller handlar vårt okritiska engagemang helt och hållet på tradition?

Varför tugga en gräddad degklump på vetemjöl, margarin och mjölk spetsat med lite kanel och socker när man kan mumsa en mandelmassefylld mazarin.

/

Kanelbullar

Deg: 

                  25 g jäst

                  75 g smör eller margarin

                  2 ½ dl mjölk

                  ½ dl strösocker

                  1 krm salt

                  1 tsk malen kardemumma

                  ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

                  50 g smör eller margarin

                  ½ dl strösocker

                  1 tsk kanel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".