Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.
Mia Öhrns recept

Bulla upp med semlor på fettisdagen

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 03.00
"Det slank ner någon redan i somras"
(6:54 min)

Nu nalkas fettisdagen. Så den som låter en semla slinka ner ska inte känna sig ensam. Under veckan beräknas vi svenskar tillsammans trycka i oss ungefär 6-7 miljoner semlor.

Men ska man unna sig ska det smaka också. Mia Öhrn har delat med sig av tre olika recept på semlor som du kan ladda ner och spara.

Semlans historia

Under 1980-1990 talen utvecklade konditorierna ett antal varianter av semlor, allt från saffranssemlor och chokladsemlor till moccasemlor och vaniljsemlor.

För att inte tala om semmeltårtan och en ännu färskare trend inom semmelvärlden; minisemlan.

Mia Öhrns recept - tre varianter på semlor

Och när det gäller semlor går smaken just ofta vitt isär. Vissa gillar mycket grädde och mandelmassa och litet lock, andra lite mandelmassa men ett stort lock. Bakar du egna semlor kan alla få precis som de vill.

Mia Öhrn delar med sig av sina recept på semlor till P4 Extras lyssnare.

Ät semlorna som de är till en kopp kaffe eller njut dem som hetvägg med varm mjölk.

26 medelstora semlor

Tidsåtgång: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 840 g (14 dl) vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1,5 dl mjölk
  • 5-6 dl vispgrädde
  • Florsocker till pudring

Så här gör du - steg för steg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  3. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
  4. Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
  5. Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
  6. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Hasselnötsemlor

Trots att den klassiska semlefyllningen egentligen är fulländad kan det vara kul att prova andra varianter och smaksättningar. Hasselnötsmassa och kakao blir barnsligt gott.

26 medelstora semlor

Tidsåtgång: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning

1 sats Klassiska semlor

Fyllning:

  • 1 förpackning (220 g) hasselnötsmassa
  • 2 msk kakao
  • 0,5 dl mjölk
  • 5-6 dl vispgrädde
  • Florsocker till pudring

Så här gör du - steg för steg

  1. Bered och grädda semlorna på samma sätt som för klassiska semlor, och låt dem svalna.
  2. Skär ett litet lock av varje semla och gröp ur innanmätet med en gaffel. Blanda innanmätet i en bunke tillsammans med hasselnötsmassan och kakaon. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan.
  3. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt. Spritsa eller klicka grädden på semlebullarna och toppa med locken. Pudra bullarna med florsocker och servera.

Mandelfria kokossemlor

Mandelallergi ska inte behöva hindra dig från att njuta av fluffiga semlor. Med kokos, kanel och farinsocker som fyllning kommer mandelätarna snegla avundsjukt på dina semlor.

26 medelstora semlor

Tidsåtgång: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning

1 sats Klassiska semlor

Fyllning:

  • 4 dl riven kokos
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk brun farin
  • 2 dl mjölk
  • 5-6 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring

Så här gör du - steg för steg

  1. Bered och grädda semlorna på samma sätt som för Klassiska semlor, och låt dem svalna.
  2. Mixa kokosen ganska fint i en matberedare. Tillsätt kanel, brun farin och mjölk.
  3. Skär ett litet lock av varje semla och gröp ur innanmätet med en gaffel. Tillsätt innanmätet till kokosblandningen och mixa ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan.
  4. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt. Spritsa eller klicka grädden på semlebullarna och toppa med locken. Pudra bullarna med florsocker och servera.
Fråga

Mia Öhrn

Mia Öhrn är bagare och semmelfantast som tycker att man kan äta semlor året runt. På bilden hennes sommarsemlor med jordgubbsgrädde. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Mia är bagare och konditor med örnkoll på semlor. Som trogen semmelfantast tycker hon att man kan äta semlor året runt.

Recept:

Konditorn Mia Öhrn delar med sig av tre olika recept på semlor.

  • Hasselnötssemla
  • Klassisk semla
  • Mandelfria kokossemlor

Visste du att...

Vastlakukkel är benämningen på semla i Estland. Även där är den gräddiga bullen populär. I Sverige säger vi semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg men var kommer namnet ifrån?

Semlor i världen:

  • I Sverige består semlor vanligen av söt vetebulle, mandelmassa, och grädde.
  • I Västsverige ersätter man ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel.
  • I Finland äter man en variant med sylt, vanligtvis hallon, i stället för mandelmassa.
  • I Norge har semlor genomgående sylt i stället för mandelmassa.

I Månadens Magasin 1942 lät det så här när man läste högt ur Kajsa Vargs recept om hur den riktiga semlan ska tillberedas...

Fettisbulle i god tid

I år inträffar fettisdagen ovanligt sent. Den 8 mars samtidigt som kvinnodagen. Men Ulf Karlsson från sörmländska Högsjö har redan nu sina semlor klara.

Det har han haft i ett år nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".