Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.
Drömjobb

TÅRTDÖDEN! Nu skippar svensken grädde & marsipan

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 05.30
Åsa Hellgrens jobb är cupcakes
(3:30 min)
1 av 4
2 av 4
Populära på bröllop och barnkalas.
3 av 4
En annorlunda bröllopstårta.
4 av 4
Åsa Hellgren, cupcakemästare.

Allt fler svenskar väljer bort traditionell svensk tårta när de köper bakelser. Grädde, sockerkaksbotten och grön marsipan har blivit otrendigt.

Enligt Vaken med P3 och P4:s tårt- och bakelseexpert kan det vara en pimpad och glasyrdrypande liten bakelse från andra sidan Atlanten som rör om i tårtsmeten på den svenska marknaden.

Men hur kommer det sig att vi plötsligt blivit så medvetna om utseendet på till och med de bakverk vi stoppar i oss?

Cupcakes - här för att stanna

Tänk er bakverk med fyllda med jordgubbskompott toppade med vit chokladfrosting. Eller varför inte choklad med nutellafrosting och hackade hasselnötter? Låter det Frestande?

Vi snackar om den amerikanska trenden cupcakes. Allt fler svenskar apar efter USA och väljer hellre att äta cupcakes istället för grädde, sockerkaksbotten och marsipan.

Döden för marsipanrosen

Ser man till trenderna kring det svenska tårtmonoplet de senaste åren kan det lilla bakverket faktiskt vara på väg att konkurera ut den gamla hederliga tårtan.

Vaken med P3 och P4 har snackat med Åsa Hellgren. Hon är expert på bakelser och vet vad som går hem i hushållen Hon har en cateringfirma i Stockholm och nu bakar hon mest cupcakes dagarna i ända.

Men Åsa, vad är egentligen en cupcake?

Enligt Åsa så kan man beskriva en cupcake som en variant på amerikanska muffins. Skillnaden är att de är"pimpade". Ofta med olika fyllningar och dekorationer i glada färger.

Åsa gillar cupcakes. Både att äta dem och att skapa dem. För att få till en bra cupcake krävs det ju framförallt mer kreativt arbete med form och färg.

Svenskarna vill ha "pimpade" bakelser

Men det är inte bara Åsa som gillar cupcakes. Allt fler svenskar dissar tårtan och bjuder sina gäster på cupcakes istället. Åsa får bara fler och fler beställningar från föräldrar som ska fixa barnkalas, från par som ska ordna bröllopsdessert och från företag som ska bjuda på fest.

Trenden blev en affärsidé

I dag går det att hitta cupcakes på bagerier, i livsmedelsbutiker och på caféer. Men Åsa var tidig och nu tjänar hon pengar på sina färgglada bakverk.

Idén fick hon efter att ha bott fyra år i USA. Nu sitter hon och pillar med de delikata små konstverken på heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".