Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.

Rätt Svar i Steg för steg, vecka 34

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 15.00
Rätt svar i steg för steg, vecka 34
(4:12 min)

Det var första gången jag åt oxfilé Pelle Janzon, en utbankad skiva rått kött med en rå ägggula i mitten, och svaret var Pelle Janzon, som påstås vara rättens upphovsman. Per Adolf Janzon var operasångare, son till en fiskhandlare i Norrköping, född 1844, död 1889 i Stockholm. Oxfilé Pelle Janzon förekommer också lagd på bröd, som toast Pelle Janzon. Det var Strindberg som mindes Pelle Janzon med största sympati, och min inledning var Strindbergs beskrivning av Röda rummet på Berns salonger, där bägge herrarna hängde i sin ungdom. Jansson frestelse påstås också ha uppfunnits av Pelle Janzon, fast det finns en annan förklaring att delikatessen i fråga skulle ha uppkallats efter en svensk film från 1928, som faktiskt hette just Janssons frestelse, med Edvin Adolphsson i huvudrollen. Vi hörde i tur och ordning olika sångare gestalta Leporello i Don Juan, Falstaff i Muntra fruarna, Vulcanus i Philemon och Baucis – inspelad 1902 – och sist Dulcamara i Kärleksdrycken, roller som samtliga ingick i Pelle Janzons repertoar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".