Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.

Glad Midsommar önskar Vaken med Henrik & Ami!

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 21.37
1 av 3
Crostini med jordgubb- och tomatsallad Foto: Oscar Målevik
2 av 3
Midsommartårta med rabarberpannacotta och jordgubbar Foto: Oscar Målevik
3 av 3
Henrik Olsson, Ami Hedenborg och Oscar Målevik

Fira in midsommarafton med oss och få tre nya sätt att äta jordgubbar. En med alkohol, en med vitlök och en dessertvariant. Vi har bjudit hit Oscar Målevik, bagare och konditor som exklusivt för vårt program har tagit fram tre nya recept. 

Vi bjuder också på extra somrig musik och firar Öresundsbron som blir tonåring!

Här nedan följer dom tre recepten:

Midsommardrink med jordgubb, vild persika och chili

Ca 8-10 glas

1 liter jordgubbar
5 vilda persikor (eller 2 vanliga går också bra)
1 rejäl bit färsk röd chili
drygt 1 dl strösocker
Gin, efter smak och tycke
Soda eller läsk med citrussmak

Mixa jordgubbar, persika, socker och chili till en slät juice och smaka av med gin och soda. Servera i höga glas med isbitar.

Crostini med jordgubb- och tomatsallad

Ca 20 st.

½ liter jordgubbar
½ liter cocktailtomater
några rädisor
en skvätt olivolja
1 klyfta vitlök
grovmalen svartpeppar
några kvistar färsk basilika
20 crostini

Hacka eller pressa vitlöken och blanda med olivolja och lite svartpeppar. Klyfta jordgubbar, tomater och rädisor och vänd ihop allt med hackad basilika. Låt stå en stund och servera på crostini eller små toastbröd.

Alternativt kan man såklart äta salladen till grillat och göra huvudrätt av det!

Midsommartårta med rabarberpannacotta och jordgubbar

Ca 8-10 personer

Mördegsskal:

100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
ett par matskedar vatten
50 g mörk choklad

Blanda allt och låt vila i kylen ca 30 minuter. Kavla ut och täck en pajform eller springform och baka i 180 grader till mördegen har fått fin färg. När skalet kallnat, pensla insidan med smält mörk choklad. Det gör man för att mördegen skall hållas knaprig och inte bli mjuk av fyllningen – och för att choklad är gott.

Rabarberpannacotta:

100 g rabarber
100 g socker
50 g vatten
1,5 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1 liter jordgubbar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten att svälla. Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern blivit helt mjuk och blivit lite mosig. Häll i grädden och koka upp igen. Krama ur gelatinbladen från överflödigt vatten, lägg i pannacottan och rör ihop tills de smält helt.

Fyll formen med jordgubbar och häll över pannacottan när den stelnat något. Ställ i kylen ett par timmar att stelna. Färdigt!

Servera gärna med en jordgubbssås eller vispad grädde. Jordgubbssås är enkelt, mixa jordgubbar med lite florsocker och vatten till bra konsistens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".