Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, tävlingar och samtal. Ett program för dig som är vaken, helt enkelt.

Alla kan lära sig att göra våfflor

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 06.00
Tveka inte att server hallon, grädde och lite lönnsirap till din tjocka våffla.
1 av 4
Tveka inte att servera hallon, grädde och lite lönnsirap till din tjocka våffla.
våffelsmet
2 av 4
Färsk jäst och vispade äggvitor är hemligheterna bakom en fluffig våffla.
våffla
3 av 4
Belgiska eller amerikanske våfflor är tjockare och görs i djupare våffeljärn.
våffla
4 av 4
Hej våffla! Så läcker du ser ut.

När Lisa fick i uppdrag att under veckan lära sig nya saker gjorde hon en fantastisk upptäckt: Belgiska våfflor är både lätta att göra och vansinnigt goda.

I Sverige äter vi torra frasvåfflor en gång om året. I USA äter man tjocka härliga whaffles när helst andan faller på.

Dessa har absolut ingenting gemensamt med de tvättsvampliknande fyrkanter som ibland kan dyka upp i skolmatsalar eller mindre nogräknade restauranger. Färsk jäst och vispade äggvitor är en del av hemligheten.

Ett våffeljärn bör införskaffas och sedan är det bara att sätta igång. Receptet kommer från Leila Lindholm.

 Belgiska våfflor

  • 2 ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk 3%
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 3/4 dl vetemjöl
  • Smält smör till gräddning
  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter. 

Tveka inte att servera dem med lönnsirap och hallon!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".