Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Resultat, krönikor och de härligaste historierna från ishockeyns division 1.

Omgång 13 i serie 1D (28 oktober)

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 11.40

Grundserien har snart avverkat hälften av sina matcher. Det ser mer och mer ut som om de fyra lagen som skall vidare till AllEttan hittat sina placeringar och att det snart bara kommer att vara en inbördes kamp dem emellan.

Det är ju lite tråkigt för serien men det är nog bara att konstatera att Huddinge, Nyköping, Visby/Roma och Åkers håller en högre klass än de övriga sex lagen.

I onsdagens matcher vann Åker toppmötet mot Huddinge och övertog därmed serieledningen. Nyköping vann övertygande mot Värmdö vilket gör att laget bara har en poäng upp till serieledaren Åker.

Matchen Visby/Roma mot Järfälla fullbordar omgången. Vinner V/R den matchen så kommer de på samma poäng som Åker. Skulle V/R vinna med mer än fem mål räcker det till serieledning.

VISBY/ROMA – JÄRFÄLLA   5 – 4  (1-0, 1-2, 2-2, 1-0)

Första perioden såg ut att bli mållös med sju skott från hemmalaget och fem skott från gästerna. När endast 79 sekunder återstod lyckades V/R spräcka nollan och göra 1-0 genom Emil Wahlberg. Under slutsekunderna drog JHC på sig två utvisningar på 22 sekunder och fick starta andra perioden med spel tre mot fem.

2-0 kom redan efter 28 sekunder och nu var det Johan Eriksson som hittade rätt. V/R fick ytterligare en chans att spela power play utan framgång. När det var tre minuter kvar av den andra perioden reducerade JHC till 1-2 genom Christoffer Hörnell. 34 sekunder senare fick en spelare i hemmalaget lämna isen och Järfälla fick spela power play i fem minuter. JHC behövde bara 64 sekunder för att göra sitt andra mål. Det var Robin Westerlund som kvitterade till 2-2. Nu var det match igen. 2-0 hade blivit 2-2.

I den tredje perioden fick V/R spela power play i fyra minuter utan att lyckas få till ett nytt ledningsmål. Först drog JHC på sig en utvisning för för många spelare på isen och 16 sekunder efter att JHC blivit full manskap var det dags igen. Två minuter senare kom den tredje utvisningen för gästerna men laget spelade bra i box play och ställningen 2-2 stod sig fortfarande.

Så fick JHC också möjlighet att spela power play när en hemmaspelare blev utvisad. Det blev inget mål utan i stället drog JHC på sig ytterligare en utvisning exakt samtidigt som hemmaspelaren kom in på isen igen. Den har gången behövede V/R bara spela power play i 27 sekunder innan laget kunde ta ledning i matchen igen när Joakim Hedlund gjorde 3-2. När det var fyra minuter kvar av sista perioden kom det en ny utvisning för JHC och den här gången tog det 24 sekunder innan Emil Wahlberg kunde göra sitt andra mål och då trodde alla att matchen var avgjord.

Det blev helt fantastiska slutminuter. JHC fick en utvisning och V/R två. När gästerna åter var fulltaliga gjorde de två mål på 35 sekunder. Christoffer Hörnell reducerade till 3-4 när han gjorde sitt andra mål och Marcus Forsberg kvitterade till 4-4 när det var 65 sekunder kvar av tredje perioden.

De 582 personer som hade sökt sig till Visby ishall fick uppleva hur snabbt det kan förändras i ishockey. När det var 100 sekunder kvar av matchen ledde hemmalaget med 4-2 och 35 sekunder senare var ställningen 4-4.

Visby/Roma hämtade sig efter chocken och kunde efter dryga två minuter i förlängningen säkra bonuspoängen när Johan Eriksson gjorde 5-4. Det blev till slut två poäng för V/R och en poäng för JHC. På söndag möter V/R Nyköping och Järfälla åker till Vallentuna.

Först fick jag tag på Järfällas tränare Micke Forsberg.

LH: Ni hämtar in underläge 2-4 till 4-4 men får ändå bara en poäng.

MF: Jag känner mig ändå ganska nöjd. Vi har ett par duktiga spelare hemma bland annat Magnus Granath. Vi har ett lag där över hälften är född på 90-talet och ändå ger vi V/R, ett lag som skall vara bättre än oss, en riktigt bra match.

LH: Vad har du för kommentar till alla utvisningar?

MF: Så blir det alltid här på Gotland. Jag har spelat här i över 30 år och det är alltid så här.

LH: Menar du att det alltid är ”hemmadomare”?

MF: Inte riktigt så menar jag. Men det är något konstigt som är svårt att förklara.

LH: På söndag är det match mot Vallentuna.

MF: Då gäller det att ladda om. Det brukar alltid bli tuffa matcher mot VBK. Då kanske jag får träffa dig också, avslutade Micke vårt samtal.

Jag fick också tag på Thomas Sjögren tränaren i Visby/Roma.

LH: Idag blev det bara två poäng. Ni tappar matchen en stund i slutet.

TS: Om jag skall summera så tycker jag att det är jämt i den första perioden som blir lite trevande. I den andra spelade vi bra och radar upp att stort antal målchanser som vi inte lyckas göra mål på. Vi borde ha skaffat oss en större ledning än 2-0 som Järfälla kvitterar till 2-2. Vi låter dem göra två väl enkla mål.

LH: Så skaffar ni er en tvåmålsledning igen.

TS: Det är samma sak igen som i andra perioden. Vi borde ha avgjort matchen långt tidigare men gör inte mål på våra chanser. Så gör JHC en fantastisk avslutning där allt stämmer och så är det lika igen.

LH: Så skärper ni till er i förlängningen!

TS: Hade vi inte lyckats på de lägen vi fick i spel fyra mot fyra så hade jag blivit riktigt sur. Nu är jag bara lite sur för att vi släpper en poäng till Järfälla och på söndag gäller det att göra en bar match mot Nyköping i deras hemmahall, avslutar Thomas. 

ÅKER – HUDDINGE                    4 – 3  (1-0, 2-1, 1-2)

Den första matchen vann Åker med 5-3 efter att det stått 3-3 efter andra perioden.

Jag plockar som vanligt, när det gäller Åker, ut några viktiga sammanfattningar ur Mattias Filanders rapporter via Everysport.

1-0 Daniel Despotovic sätter in en fin offensiv tackling bakom Huddinges målbur, snor åt sig pucken och serverar Marcus Andersson som nyper direkt i position några meter framför kassen.

2-0 Daniel Despotovic petar in en retur i gröten framför Huddinges mål!

2-1 Åker klarar av box play bra en lång tid, men sen är det en lite slumpartad chans som dyker upp och Huddinge kan reducera genom Vilhelm Stigart-Åman

3-1 Riktigt fint anfall igen, där Stefan Eriksson gör ett instick till en framstörtande Jesse Narva som kan sätta dit klubban och styra in pucken!

4-1 Mycket kyligt av Jonas Persson när han får pucken framför mål med massa folk omkring sig, då håller han i och gör en liten vickning till höger och skjuter in pucken!

4-2 Huddinge tar time out och lyckas två minuter senare reducera till 4-2. Huddinge har helt klart skärp till sig och biter sig fast i Åkers zon. Det är en riktigt bra hockeymatch vi bjuds på. Åker leder dock rättvist!

4-3 Nicklas Nilsson i Huddinge reducerar till 4-3 när knappa fyra minuter återstår av matchen Nu blir det spännande slutminuter. Det håller och 612 personer kan nöjda vandra hem igen och konstatera att hemmalaget leder serien igen.

Huddinges tränare Fredrik Mälberg ringer mig som vanligt efter matchen.

LH: Ni var nära att hämta igen underlaget 4-1 i sista perioden.

FM: Det blir så här när laget inte spelar den hockey de kan förrän det är 16 minuter kvar av matchen.

LH: Nu får du förklara hur du menar.

FM: När Åker gör 4-1 tar jag time out. Laget enas om att nu gäller det att ge allt och visa vad vi kan. Vi gör två mål och har bud på ett tredje i slutminuten som hade gjort att vi fått 4-4 och förlängning. Nu tar vi med oss detta till nästa match och så börjar vi spela som vi avslutade här i Åker redan från matchstart, avslutar Fredrik som verkade ovanligt nöjd trots förlusten.

Huddinge tar på söndag emot Värmdö och Åker har bortamatch mot Wings.

VÄRMDÖ - NYKÖPING           4 – 9  (0-3, 1-3, 3-3)

Nyköping är åter på besök i Värmdö. Den första matchen mellan lagen fick spelas i Ekhallen, då det just då inte fanns någon is i Stora hallen i Nyköping. Den matchen avgjordes på straffar och poängfördelningen blev en för Värmdö och två för Nyköping.

Det blev en målrik match med en massa utvisningar och matchen tog också extra lång tid att genomföra.

Av de 13 målen kom tre till i spel fem mot tre, två i spel fem mot fyra och ett mål görs när det egna laget hade en spelare utvisad.

Jag ringde till Värmdös assisterande tränare Ville Felvin.

LH: Vad har ni hållit på med så här länge?

VF: Ring till huvuddomaren och fråga! Nu är jag kanske dum, men både vi och Nyköping var absolut inte nöjda med hans insats. Vi råkar ut för två väldigt hårda tiominutersstraff. Hela matchen blir förryckt.

LH: Hälften av målen kommer när det sitter spelare i utvisningsbåset.

VF: Det var en mycket splittrad match och enda glädjeämnet för oss är sista perioden då vi krigar för fullt och lyckas spela 3-3. Vi har en tuff match på söndag när vi möter Huddinge men spelare vi hela matchen som vi spelade sista perioden så kan det bli en jämn match avslutar Ville.

Nyköping får besök av Visby/Roma.

NYNÄSHAMN - VALLENTUNA       4 – 2  (1-0, 1-2, 2-0)

I det första mötet blev poängfördelningen en poäng för VBK och två för gästande Nynäshamn. Vid full tid stod det 3-3 men Nynäshamn var bättre i förlängningen och avgjorde med endast 45 sekunder kvar.

Nynäshamn började bäst och första periodens enda mål lyckades hemmalaget göra med en spelare i utvisningsbåset när Karl Kling gör 1-0.

I andra perioden ökade Linus Lindström till 2-0 när Nyköping spelade power play. Så började det lossna för gästerna och först reducerade Calle Enarsson till 1-2 och kvitteringen kom dryga tre minuter före pausvilan genom Alexander von Sivers.

I den sista perioden återtog Nynäshamn ledningen igen när Jimmy Nilsson gjorde 3-2 målet efter sex minuter. VBK fick chans att kvittera minuten senare när laget fick en straff men missade den möjligheten. Gästerna tog ut sin målvakt när det var 77 sekunder kvar av matchen men lyckades inte få till en kvittering utan hemmalaget gjorde 4-2 i tom bur.

Mitt samtal med tränaren i Nynäshamn Patrik Jonsson:

LH: Det blev tre poäng för ditt lag trots att ni låter VBK hämta igen ledning med 2-0.

PJ: Vallentuna gör en bra match mot oss igen. Jag tycker vi spelade bra fram till mitten av den andra perioden. Så gör VBK två snabba mål och så är det plötsligt 2-2. Vi slappnade av en stund den andra halvan av perioden.

LH: Så gör Jimmy det viktiga 3-2 målet.

PJ: Det var verkligen ett viktigt mål och så snyggt han gjorde det.

LH: Minuten efter missar VBK en straff.

PJ: Han sköt över så där hade vi lite tur.

LH: VBK fick spela power play två minuter senare.

PJ: I slutskedet tyckte jag att vi hade bra kontroll över matchen och att det var en rättvis seger, avrundade Patrik.

NACKA – WINGS                      5 – 4  (2-4, 1-0, 2-0)

Wings vann det första mötet i sin hemmahall med 5-2.

Efter första perioden var ställningen 2-4 där Nacka gjort sina båda mål i power play och Wings ett av sina fyra mål när de hade en spelare mer på isen.

Andra periodens enda mål gjorde hemmalaget och ställningen inför den avslutande perioden var 3-4.

Nacka gjorde en bra avslutande period. Först kvitterade Oscar Liljeroth till 4-4 när det hade gått dryga sex minuter av den avslutande perioden. Två minuter senare gjorde Carl Olsson 5-4 och Nacka hade vänt underläge 0-3 till ledning 5-4 som stod sig matchen ut.

Jag fick tag på lagledaren i Nacka Tony Boström och bad honom summera matchen.

TB: Efter fyra minuter ligger vi under med 3-0. Vår målvakt har fått en mycket olycklig start och vi måste byta. Vi sätter in vår junior Gustav Griborn som gör en fantastisk match och släpper bara in ett enda mål och blir matchvinnare. När vi gör 5-4 börjar jag tänka på att vi haft bra lägen i slutet av de sista matcherna och inte lyckas avsluta bra. Måtte vi inte göra det igen. Den här gången höll det och det känns så skönt med tre poäng. På söndag skall vi göra en bra match mot Vallentuna. Kommer du till oss då Lennart?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".