Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Trippelsorbeter i flarnkorg

Publicerat fredag 3 november 2006 kl 16.15
Trippelsorbet

Maten fre 3 nov. 2006. Kl;10,00 - 10,30.

Börja med sorbeterna

Gäller alla sorbeterna

Man kan blanda i ett halvt blad gelantin som du först har blötlagt ca 10 min krama ut och lägg i de varma bärsafterna eller sockerlagen. Kyl av i vattenbad och sätt i en bunke som tål kyla eller glassmaskin. Om du inte har glassmaskin så får du vispa upp den ungefär var annan timme tills den har fryst ihop. ( att man lägger i lite gelantin gör att den blir lite mjukare krämigare i konsistensen

Man kan även spetsa sorbeterna med lite likörer om man så önskar

Rabarbersorbet

300gr rabarber

250 gr socker

1/2 liter vatten Detta kokas ihop och mixas väl tillsätt ett 1/2 gelantinblad

Havtorn

Koka upp 1/2 liter vatten och 350 gr socker låt detta svalna

Koka upp 750 gr havtorn med lite vatten så att det inte bränns i botten rör om under tiden.låt det koka 10 min sila och passera tillsätt ett 1/2 gelantinblad

Blanda det med den förkokta sockerlagen. Frys in eller glassmaskin

Rödvinbärsorbet

Mixa och Passera 1 1/2 liter rödavinbär

Koka upp 1/2 liter vatten med 350 gr socker 1/2 gelantinblad

Flarnkorgar 225 grader 5-8 min

100 gr smör

100 gr farinsocker

100 gr vetemjöl

100 gr sirap

Väg upp detta och sätt det i en kastrull och sjud upp allt tillsammans. Forma en kula ungefär 1 msk stor platta till dem lite och lägg på plåten glest de flyter ut ganska mycket, gör inte fler än 4-5 st per gång. grädda i 225 graders ugn 5-8 min ha koll på korgarna så att dom inte bränns i kanterna låt svalna en stund lägg dem över ett glas eller liknande och forma dem till en skål lyft av dem när de hårdnat.

Hallonkaramell

Mixa ihop 3 dl hallon med 11/2 dl socker värm den till sockret har smält, sila och låt det kallna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".