Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Farsdagstips från Radioköket. Pappas Plättar med chokladgratinerad fruktsallad.

Publicerat lördag 11 november 2006 kl 18.00
Pappas Plättar

Maten Recept fre 10 nov.2006.

Pappaplättar med chokladgratinerad fruktsallad

Ca 50 småplättar

3 dl skrädmjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

5 dl mjölk

3ägg

2msk smält smör

Gör så här

Blanda skrädmjöl, bakpulver och salt.

Vispa ner mjölk och tre ägg till en jämn smet.

Vispa ner smält smält smör.

Låt gärna smeten svälla en stund.

Varm fruktsallad

1 äpple

Vit balsamvinäger framställs av vita druvor som får jäsa och sedan lagras i rostfria tankar. Är bra för att den färgar inte maten och passar därför bra till fisk, sallader, efterrätter och ljusa såser. Smaken är fräsch, mildsyrlighet och tydlig sötma.

1 päron

2 plommon

1 dl vita vinbär eller andra bär som  t.ex. hjortron

ca 1 tsk honung från länet

vit balsamvinäger

vanilj eller ca 1 tsk vaniljsocker

smör

blockchoklad

Gör så här

Skala och skär frukten i bitar.

Stek frukten och bären med lite smör.

Hård frukt bör stekas lite längre tid än mjuk.

Tillsätt honung, vaniljsocker efter smak och vit balsamvinäger.

Låt det hela småkoka lite.

Lägg upp fruktsalladen på småplättarna och ringla över smält choklad och garnera ev. med en jordgubbe.

Servera med glass eller vispad grädde.

Skrädmjöl är rostad havre som sedan malts. För var det vanligt söderuta att man åt en gröt med namnet Nävgröt som man åt med stekt fläsk, flott och lingonsyl.

För ca 13 000 år sedan odalas det frörsta sädeslaget som kallades för Enkorn. 1000 år senare korsas detta med gräset getöga = Emmer. För ca 8000 år sedan korsas det med ett annan sort av getöga och då blir det Spelt= Dinkel Ungefär 3 500 år f.kr. korsas våran föregångare Dvärgvete ur spelt.

Vit balsamvinäger framställs av vita druvor som får jäsa och sedan lagras i rostfria tankar. Är bra för att den färgar inte maten och passar därför bra till fisk, sallader, efterrätter och ljusa såser. Smaken är fräsch, mildsyrlighet och tydlig sötma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".