Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Gammal hederlig köttfärslimpa på nytt vis.

Publicerat fredag 17 november 2006 kl 16.02
foto Kristina Wikström

Maten fre 17 nov. 2006, sändes  från Länsarkivet,  Björkskatan. Luleå.

Vi tittade i gamla kokböcker.

Här Kristina Wikströns tips på,

Gammal hederlig köttfärslimpa på nytt vis.


800 g köttfärs från länet
2 ägg
2 dl korngryn kokt i grönsaksbuljong

1morot

1 gul lök

Salt, peppar

50-100 g kaffeost

Garnering
1-2 paket bacon

Svampstuvning

Gör så här

Koka korngrynen med buljongen.

Skala och riv moroten och löken.

Blanda köttfärsen med ägg, korngryn, morot, lök och kryddor.

Forma blandningen som en limpa i en ugnsfast form.

Klipp baconen i mindre bitar.

Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 40 minuter tills köttfärsen är genomstekt.

Klä in limpan med bacon.

Grädda ytterligare några minuter.

Bred över svampstuvningen och gratinera några minuter.

Svampstuvning
ca 50 g torkad svamp från länet
2-3 tsk Smör
ca 1 msk Vetemjöl

Salt, peppar
3dl mjölk från länet

lite Matlagningsgrädde från länet

Gör så här

Lägg svampen i blöt.
Fräs svampen i smör. 

Pudra över mjölet, rör om och späd med mjölken och matlagningsgrädden.

Salta och peppar.

Låt stuvningen puttra på låg värme.

Bred den varma svampstuvningen över köttfärslimpan.

Gratinera 5-10 minuter.

Du kan även fördela lite klyftad potatis i formen så får har du en hel rätt.

Är en maträtt som vi kanske håller på att glömma bort.

Lätt att laga och bra att ha i kylen. Kan även förberedas om man skall ha gäster.

Grönsaks limpa.


ca 5 dl korngryn kokt i buljong
2 ägg
1morot

1 gul lök

50-100 g kaffeost

50-100 g västebottensost

soja

Salt, peppar

Garnering


Svampstuvning

Gör så här

Koka korngrynen med buljongen.

Skala och riv moroten och löken.

Riv västerbottensosten och skär kaffeosten i små tärningar

Blanda korngryn med ägg, korngryn, morot, lök, ost och kryddor.

Forma blandningen som en limpa i en ugnsfast form.

Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 40 minuter tills den är genomstekt.

Bred över svampstuvningen och gratinera några minuter.

Svampstuvning
ca 50 g torkad svamp från länet
2-3 tsk Smör
ca 1 msk Vetemjöl

Salt, peppar
3dl mjölk från länet

lite Matlagningsgrädde från länet

Gör så här

Lägg svampen i blöt.
Fräs svampen i smör. 

Pudra över mjölet, rör om och späd med mjölken och matlagningsgrädden.

Salta och peppar.

Låt stuvningen puttra på låg värme.

Bred den varma svampstuvningen över köttfärslimpan.

Gratinera 5-10 minuter.

Du kan även fördela lite klyftad potatis i formen så får har du en hel rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".