Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Köttkorv med potatis

Publicerat måndag 11 december 2006 kl 08.37
Roger Qvarnström

Recept från Maten i Radio Norrbotten P4 8 december 2006

(Ett gammalt recept från 1896, anpassat till dagens förhållanden)

1 kg salt fläskspäck                                                       

3,5 kg fläskkött                                                                                

2 kg oxkött                                            

1 kg lättkokt potatis

1,5 l oxbuljong (kokt på de avskrädda benen, tillsammans med lök och kryddor)

2,5 msk salt

2,5 msk krossad vitpeppar

2,5 msk krossad kryddpeppar

1 msk kryddnejlikor

1 msk ingefära

1 msk muskot

1-2 påsar fjälster

krympt bomullstråd för att knyta av fjälstret

vatten, salt och en liten näve kryddpepparkorn till kokningen

Gör så här;

För att underlätta tillverkningen kan man idag ta fläskfärs och nötfärs, istället för att hacka eller mala köttet själv.

Buljongtärning går bra om man inte vill koka buljong själv, vilket kan vara svårt idag, eftersom ben inte får säljas.

Be att få det saltade späcket malat i affären. 

Mal potatisen och blanda allt riktigt ordentligt, stek sedan en liten biff, för avsmakning, sätt till mer salt och kryddor om det behövs, mer buljong om smeten verkar för hård.

Knyt för ena änden på fjälstret med bomullstråden, stoppa smeten i fjälstret med hjälp av en spritspåse, eller hushållsassistent med korvhorn om sådan finns.

Lämna ca en fjärdedel av fjälstret ofyllt till varje korv, smeten sväller vid kokningen, knyt för andra änden och stick några små hål med en nål i skinnet och tryck ut ev. luft.

När alla korvar är klara, väl igenknutna och ”luftade” skall de kokas.

En rymlig kastrull fylls till två tredjedelar med vatten, 1 msk salt / liter vatten och  pepparkornen.

Låt spadet koka upp, lägg ner ett lämpligt antal korvar, kitteln får inte bli för full.

Låt korvarna sakta koka i ca 30 min.

För att bevara korven lades den i saltlake eller röktes och förvarades i häbbaret. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".