Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Inlagd jullöja, pepparkaksmazariner med saffransmak, mjukkaka från Lauker

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 09.29
1 av 2
Jullöja
2 av 2
Pepparkaksmazariner med saffransmak

Maten 15 december 2006

Inlagd jullöja

0,5 kg filead siklöja

ca 1 dl granskott

1-2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

0,5 dl ättiksprit 12 %

1,5 dl vatten

2 dl socker

salt

1 lök

ev. 1 morot

Gör så här:

Blanda ättika, vatten, socker, salt och gran barrskott i en kastrull och koka.

Ställ pannan i kallt vatten så att lagen svalnar.

Skölj och skala moroten.

Skär moroten och löken i skivor.

Varva löjan lök och morot i en burk häll på ättikslagen.

Se till att lagen täcker löjan.

Låt stå 1 helst två dygn.

Pepparkaksmazariner med saffransmak

250 g smör

2 dl ljus sirap

2 dl vatten

4 dl sockersocker

2 msk kanel

ca 1 msk kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

1 tsk mald ingefära

1 msk bikarbonat

ca 13 dl vetemjöl  och till utbakning

Gör så här:

Degen
Smält smör och sirap i en kastrull.

Tillsätt vattnet och låt svalna.

Lägg socker och kryddor i en stor bunke.

Slå över smör och sirap blandningen och blanda väl.

Blanda bikarbonat och mjöl.

Rör ned mjölblandningen i vätskan och arbeta ihop till en ganska lös deg.

Låt degen vila svalt minst 1 dygn

Baka ut degen i små kulor som du trycker ut i små mazarin formar.

Fyllning
200 g solrosfrön

ca 1 dl socker

50-100 g smör

2 ägg

0,5 tsk bakpulver

1-2 msk vetemjöl

1 påse saffran

Gör så här:

Blanda ihop alltihop och mixa i en matberedare till en slät smet.

Klicka i smeten i formarna och grädda ca 15 minuter i 175 grader.

Kristyr
Florsocker

Vatten

Gör så här:

Blanda florsocker och vatten till en slät och ganska fast smet. Bred över de kalla mazarinerna.

Mjukkaka från Lauker
Recept till ca 50 st mjukkakor

5 paket gäst

5 hg margarin

1 påse brödkryddor

5 teskedar salt

0,5 liter brödsirap

2,5 liter mjölk

3 kg rågsikt

Vetemjöl till en fin deg

Kavla ut och grädda hälsar flickorna från Lauker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".