Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Åkerbärsgranité och Mousse på filmjölk. Maten fre 12 jan, 2007.

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 14.04
1 av 2
Åkerbärsgranité
2 av 2
Med Mousse på filmjölk

Recept från Maten.

12 januari 2007

Åkerbärsgranité


0,5 dl vatten
150 g socker
250 g åkerbär
Gör så här;
Koka upp vatten och socker under omrörning så att sockret löser sig.

Ta kastrullen från värmen och låt lagen bli kall.

Tillsätt åkerbär och mixa.

Häll i en skål och ställ i frysen.

Raspa lös granité med en gaffel eller någonting annat som fungerar.

Mousse på filmjölk


3 dl filmjölk

50 g Strösocker
4 gelatinblad (2 gr)
125 g äggvita

2,5 dl vispgrädde

Gör så här;

Blötlägg gelatinbladet i vatten.

Krama ur vattnet och rör ned gelatinet i varmt fil.
Vispa grädden .

Var noga med att vispa den lätt eftersom moussen skär sig om grädden är för hårt vispad.
Vispa äggvita och sockret.

Vänd in allting i varandra.

Ställ i en form och låt stelna i kylen

Sockerflarn

225 g florsocker

150 g glukos

10 g smör

2 g salt

Gör så här:

Smält allt i en kastrull tills allt är genomskinlig.

Stryk ut på baklåtspapper.

Kyl en tallrik i frysen ett tag.

Klicka upp lite granité och en sträng filmousse samt knäcksockerflarnet och lägg på filmoussen.

Servera genast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".