Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Recept från Maten i Radio Norrbotten fre 9 nov. 2007.

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 16.04
Dessert: Limemarinerade hallon med råkräm

Krämig morotssoppa med persiljeolja

Quornspett med glaze på bädd av pasta fusilli fibra bianca med svampsås

Limemarinerade hallon med råkräm

Recept från Årets hemmakockar 2007

Liselott Anderssons och Lars Nordström, Gammelstad.

Som var i Radioköket och delade med sig av receptet.


Krämig morotssoppa med persiljeolja

Till 4 pers:

3 morötter (200-300 g)

1 gul eller röd lök

1-2 vitlöksklyftor

3 dl vitt vin

3 dl vatten

1 ½ grönsaksbuljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

Lite färsk eller torkad timjan

Korianderolja:

½-1 dl olivolja

½-1 kruka persilja eller korainder

1 vitlöksklyfta

½-1 msk pressad lime

Salt, peppar

Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lökarna. Fräs i lite rapsolja tills det mjuknar lite.

Häll på vin, tillsätt buljongtärning och timjan. Koka under lock tills dess att morötterna och löken är mjuka.

Gör persiljeoljan med stavmixer medan soppan kokar.

Mixa soppan slät i matberedare. Tillsätt vatten och grädde och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera i små portionsskålar och ringla lite korianderolja över.

Garnera ev. med korianderblad.

Servera med Rocky Gully Riesling 2005.

Quornspett med glaze på bädd av pasta fusilli fibra bianca med svampsås

Till 4 pers:

300 g qournbitar eller -filéer

Lite rapsolja

Glaze:

2 msk tomatpuré

2 msk strösocker

1 msk balsamvinäger

1 msk rapsolja

2 pressad vitlöksklyfta

2 tsk mald spiskummin

Saft av ½ pressad apelsin eller citron

½ msk grönsaksbuljongfond

Salt, peppar

250 g pasta fusilli fibra bianca

Svampsås:

300 g – 400 g färsk rensad svamp, t ex kantareller eller Karl Johan

1-2 rödlökar

3 vitlöksklyftor

1 ½ dl vitt vin

1 ½ dl grädde

1-2 dl hackat kryddgrönt (t ex persilja eller basilika)

1-2 dl grovt riven parmesanost

½-1 paket bacon

½-1 msk grönsaksbuljongfond

Peppar

Vitlöksbakade tomater::

4 kvisttomater

2-3 vitlöksklyftor

Oliv- eller rapsolja

Salt

Örtkryddor/salladsblad och parmesanost till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva tomaterna, pressa vitlöksklyftorna och blanda med lite olja och salt. Baka i ugnen ca 20 minuter, låt svalna.

Koka upp vatten till pastan, salta och koka pastan enligt anvisning.

Finhacka lökarna. Fräs svampen i smör, lägg i en kastrulll. Fräs lökhacket i matfett tills det börjar mjukna och blanda med svampen. Tillsätt vitt vin och grädde och låt det hela koka ihop lite. Smaka av med nymalen svartpeppar och grönsaksbuljongfond. Tillsätt den rivna osten. Ställ åt sidan.

Låt pastan rinna av och ställ åt sidan så länge.

Knaperstek baconskivorna i mikrovågsugn. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Blanda ingredienserna till glazen. Stek quornbitarna/filéerna. Pensla under tiden med glaze. Trä upp dem på grillspett av trä, 2st/person.

Blanda pastan med svampsåsen. Ta undan en fjärdedel och blanda resten med bacon som delats i mindre bitar.

Fördela pastan på tallrikar, toppa med quornspett och garnera gärna med grönt (örtkryddor, små salladsblad) samt hyvlad parmesanost.

Servera med både Sileni Merlot Cabernet Franc 2004 och Innocent Bystander Chardonnay 2005.

Dessert:

Limemarinerade hallon med råkräm

Till 4 personer:

Ca 250 g frysta hallon eller andra bär

Strösocker efter smak

Rivet skal av 1 lime

Pressad saft från ca ½ lime

Råkräm:

3 äggulor

½ msk vaniljsocker

½ dl strösocker

2 dl vispgrädde

Ev. blad av basilika eller mynta

Gör så här:

Tina hallonen något i mikrovågsugn. Blanda med strösocker, rivet skal och pressad saft från lime.

Lägg upp i 4 portionsskålar, helst av glas och på fot.

Vispa äggulorna pösiga med sockret.

Vispa grädden, blanda med äggsmeten.

Fördela råkrämen ovanpå hallonen.

Garnera ev. med mynta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".