Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Enkelt julbröd med vilda bär

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 13.19

Recept från Maten i Radio Norrbotten 7 december 2007 i Radio köket

Enkelt julbröd med vilda bär

5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl 4 sorter vetekross0,5-1 dl torkade havtorn eller ex vinbär torkade eller färska
ca 0,5 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk honung från länet
5 dl pepparkaksfil från länet  Gör så här;Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. Tillsätt honung och pepparkasfil och rör ihop degen.
Häll upp i en ca 1,5 liters stor formGrädda brödet mitt i ugnen i 200 grader ca 50 minuter. Täck med folie om brödet blir för mörk.

Servera med en god ost ex. västerbottensost och en god marmelad från länet.

Risgrynsgröt på annat vis

1 dl grötris

0,5 dl korngryn

0,5 dl rågkorn
4 dl vatten
1 1 msk smör
1 1 msk strösocker
7 ca 8 dl mjölk
1 1 bit kanelstång

ca 2 krm salt

Gör så här

Koka upp riset, rågkornet, korngrynet med vattnet under lock ca 10 minuter.

Häll sedan på mjölk och kanelstången.

Rör om då och då och koka sakta på svagvärme under lock ca 40 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".